Február – lásky (a zábavy) čas!

Mesiac február je charakteristický hneď niekoľkými výnimočnými chvíľami – okrem sviatku svätého Valentína sa v tento mesiac slávia aj fašiangy. Fašiangy predstavujú obdobie osláv, zábav, masiek, veselíc. Fašiangovým obdobím sa pomaličky lúčime so zimou a pripravujeme sa na jar. V dennom stacionári pre osoby so zdravotným postihnutím sa väčšinou tešíme akémukoľvek dôvodu na zábavu či oslavu – a tentokrát ešte o to viac – o čo sme boli za posledné dva roky vzhľadom na pandemickú situáciu ukrátení. Keď naša fašiangová zábava dostala zelenú, všetci sme sa nesmierne potešili a začali spoločne vymýšľať a plánovať, čo a ako zorganizujeme.

Tentokrát sme mali víziu jasnú – zorganizovať niečo „iné“ ako po uplynulé roky, niečo, na čo sa budú prijímatelia sociálnej služby tešiť, podujatie, ktoré bude len pre nich. Prišli sme teda s myšlienkou, spraviť si zábavu tentokrát len pre našu partiu – my, my a ešte raz my 😊 Rodinní príslušníci mali „voľno“ a fašiangovú zábavu „bez rodičov“ sme zorganizovali s úmyslom podporiť autonómiu každého nášho prijímateľa sociálnej služby, podporiť pocit samostatnosti, nezávislosti. Dnes sa idem baviť s kamarátmi JA! Týmto heslom sme sa v jedno piatkové popoludnie všetci riadili – a výsledkom bola fašiangová párty, ako sa patrí! Prijímatelia sociálnej služby v maskách, krásne farebne vyzdobená miestnosť, dobré jedlo a hudba, akú sme si len želali – keďže tentokrát sme aj úlohu DJ-a zobrali do vlastných rúk – takto by sa dala v krátkosti charakterizovať naša fašiangová zábava. Keďže k fašiangom neodmysliteľne patria aj šišky a fánky, tak samozrejme ani tieto tradičné dobroty nemohli na stoloch chýbať. Na zábave vládla výborná nálada a nechýbali ani naše už tradičné súťaže – o najlepšie masky či šišky.

Najkrajšiu ženskú masku vyhrala naša kominárka, pánsku tentokrát tradičný šašo a titul najoriginálnejšej masky si tento rok odniesla pirátka. Výherné boli aj najlepšie šišky a fánky a ich ochutnávanie bolo jedným z najlepších bodov programu 😊 Čas navštíviť nás si našla aj naša pani riaditeľka a pani vedúca, za čo im ďakujeme .

Okrem fašiangov sme v mesiaci február žili aj už spomenutým Valentínom – okrem kreatívnej výroby krásnych valentínskych pozdravov sme sa zúčastnili aj nádhernej tematickej muzikoterapie v Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre – vypočuli a zaspievali sme si všetky najznámejšie zaľúbené piesne a viacerí sme po tejto muzikoterapií zhodnotili, že toto bola jedna z najlepších mizikoterapií za uplynulé obdobie!

Sviatok svätého Valentína vnímame ako príležitosť vyjadriť si náklonnosť nielen partnerskú, ale aj náklonnosť medzi priateľmi, súrodencami, náklonnosť k rodičom. Vlastnoručne vyrobenými valentínskymi pozdravmi potešili naši prijímatelia sociálnej služby svojich blízkych. Február bol pre nás krásnym mesiacom a aktuálne sa už pomaličky pripravujeme na jarné obdobie, o tom však už viac v nasledujúcom článku.

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka