Prezentácia hudobnej tvorby speváčky Hany Zagorovej

V Zariadení sociálnych služieb Zobor sa dňa 09.11.2022 pod vedením Mgr. Anny Krenickej uskutočnila prezentácia hudobnej tvorby speváčky Hany Zagorovej.
PSS mali záujem si zaspomínať na hudobnú tvorbu s prvkami reminiscencie speváčky Hany Zagorovej, ktorá zomrela 26.08.2022 ako 75 ročná, pretože bola súčasťou ich života.
Bola speváčka, herečka, textárka a moderátorka. Dlho trpela poruchou krvotvorby, jej stav sa ešte zhoršil po tom, čo prekonala covid a trpela následným postcovidovým syndrómom.
Hana Zagorová sa stala jednou z najúspešnejších osobností českej populárnej hudby. Naspievala takmer 900 piesní a v rokoch 1977 až 1985 vyhrala deväťkrát po sebe anketu Zlatý Slávik a získala množstvo ďalších cien. Hana Zagorová sa narodila 6. septembra 1946 v obci Petřkovice pri Ostrave. Otec bol stavebným inžinierom a matka pracovala ako učiteľka. Ako sedemročná začala hrať na klavíri.
Na podnet otca sa v roku 1963 prihlásila do speváckej súťaže Hľadáme nové talenty, v ktorej zvíťazila. Pravidelnú spoluprácu s ňou nadviazal Ostravský rozhlasový orchester a populárna skupina Flamingo. Popri tom študovala v rokoch 1964 až 1968 herectvo na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) v Brne.
V roku 1968 bola v ankete Zlatý slávik piata. V roku 1969 sa presťahovala do Prahy, kde s orchestrom Václava Záhradníka nahrala prvú LP platňu Bludička. Účinkovala v divadle Apollo a spolupracovala s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu.

V rokoch 1972 až 1974 hosťovala v Divadle Semafor v inscenácii Kytice. Pre jej kariéru bola dôležitá spolupráca s basgitaristom Karlom Vágnerom, ktorý pre ňu napísal väčšinu piesní. Bol tiež kapelníkom skupiny, ktorá ju sprevádzala. Jej prvý spevácky partner bol Michal Prokop, v roku 1975 ho vystriedal Petr Rezek, s ktorým nahrala úspešné duetá Asi, asi, Duhová víla alebo Dotazník.
Pieseň Setkání naspievala s talianskym spevákom Drupim, s ktorým aj koncertovala. Známe sú aj skladby Tanečnice, Já jsem tvá neznámá, Maluj zase obrázky, či Kdyby se vrátil čas. V roku 1980 si zahrala jednu z hlavných úloh vo filmovom muzikáli Trhák. V ňom si zaspievala úspešný hit so slovenským hercom Jurajom Kukurom – Lásko, amore. V tomto období začala vystupovať s dvojicou Petr Kotvald – Stanislav Hložek. Spolu naspievali hity Inak to nejde, Můj čas, ústrednú skladbu v seriáli Sanitka a Holky z naší školky.
Preslávili ju aj skladby Ja som tvoja neznáma, Náš dom znie smiechom, Kamarát, Gvendolína alebo Maluj zase obrázky.
Jej prvým manželom bol od roku 1986 tanečník Vlastimil Harapes, s ktorým sa v roku 1992 rozviedla. Potom sa vydala za slovenského operného tenoristu Štefana Margitu.
V rokoch 1993 až 1998 mala vlastnú televíznu reláciu Když nemůžu spát. Zo zábavného programu, ktorý pripravovala s manželom Štefanom Margitom, vzišlo CD a DVD Hogo Fogo (2011).
V posledných rokoch vznikli albumy Vyznání (2014), O lásce (2016) alebo Já nemám strach (2018). V roku 2020 nahrali spolu s manželom Konečně spoločně…
V rámci prezentácie sa PSS zapájali do diskusie a pripomínali si nostalgicky rôzne časové úseky hudobnej tvorby Hany Zagorovej. Bol to pre nich emotívny zážitok s krásnym pocitom a spomienkou na speváčku „Haničku Zagorovú“.