Biblioterapia

Dňa 27.05.2020 sme v Zariadení pre seniorov Zobor, na Jánskeho ul. 7 v Nitre pripravili pre našich klientov aktivitu s prvkami biblioterapie, ktorá bola venovaná životu a umeleckej tvorbe herca Jozefa Kronera. Stretnutie sa uskutočnilo v priestoroch knižnice, za prísnych bezpečnostných opatrení . Všetci obyvatelia mali na tvárach rúška, nakoľko ešte stále v zariadení prebieha karanténa na COVID – 19.

Prezentáciu tvorby nášho významného slovenského herca viedla sociálna pracovníčka zariadenia Mgr. Alena Banásová, ktorá klientov oboznámila so životom a dielom tohto umelca. Prezentácia bola doplnená video-ukážkami jeho dramatických postáv, ktorými sa zapísal do dejín nášho divadelníctva. Mimoriadne ich zaujala informácia, že v USA získal sošku Oskara za film – Obchod na korze, kde stvárnil postavu Tóna Brtka, arizátora. Dej filmu bol situovaný do obdobia druhej svetovej vojny.

V bohatej diskusii si klienti vymieňali svoje poznatky o tomto známom umelcovi a mnohí sa priznali, že patril k ich obľúbeným hercom, ktorého umeleckú kariéru sledovali od jeho začiatku.

Nakoľko sa táto akcia tešila veľkému záujmu zo strany seniorov, budeme sa biblioterapii venovať aj naďalej, vždy s inou aktuálnou témou.