Výlet za kultúrou

Uplynulé dni boli v dennom stacionári pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bohaté na kultúrne vyžitie. Spoločne s prijímateľmi sociálnej služby sa nám podarilo vidieť hneď niekoľko krásnych výstav. Niektoré dokonca celkom neplánovane, ale ako sa vraví – neplánované akcie sú zvyčajne tie najlepšie 😃 Počas októbrovej muzikoterapie sme okrem nezabudnuteľných hitov a spomienok na maestra – Karla Gotta – mohli v priestoroch knižnice zhliadnuť aj výstavu pod názvom „Takí sme boli“. Výstava bola pripravená pri príležitosti 100. výročia založenia prvej verejnej knižnice v Nitre a my sme si všetci nostalgicky zaspomínali na časy dávno minulé.

Prijímatelia sociálnej služby mali možnosť vidieť rôzne staré fotografie, tlačivá, pečiatky či starý písací stroj. Prostredníctvom tejto výstavy sme si pripomenuli, ako rýchlo doba pokročila a ako to kedysi v knižniciach vyzeralo. Po muzikoterapií sme v rámci prechádzky centrom mesta natrafili na zaujímavé informácie ohľadne trás a možností putovania po stopách sv. Cyrila a Metoda.

Následne sme navštívili – tentokrát už plánovane – Ponitrinske múzeum, kde sme sa zúčastnili výstavy s názvom „Syseľ“. Táto výstava nám priniesla snáď všetky možné a dostupné informácie o živote sysľa pasienkového. Výstava mala interaktívnu formu, čo znamená, že do viacerých aktivít sme sa mohli zapojiť – napr. do skladania veľkej skladačky, či do hrania pexesa, ale taktiež sme sa mohli pozrieť aj do 3D syslieho tunela (nory 😉 ).

Na výstave sa prijímatelia sociálnej služby dozvedeli aj dôležitú informáciu o tom, že syseľ pasienkový už v súčasnosti patrí k chráneným a ohrozeným druhom. Výstavy takéhoto druhu sú u našich prijímateľov sociálnej služby veľmi obľúbené a z múzea sme odchádzali všetci s pocitom, že syseľ je snáď najmilšie a najzlatšie zvieratko, aké existuje 😊

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka