Prezentácia hudobnej tvorby speváka „Waldemara Matušku“

Pre prijímateľov sociálnej služby si pripravila dňa 23.03.2023 Mgr. Anna Krenická prezentáciu hudobnej tvorby speváka „Waldemara Matušku“.
Waldemar Matuška bol česko-slovenský spevák, herec a hudobník.
Narodil sa 2. júla 1932 v Košiciach ako Vladislav Matuška a svoje detstvo prežil v Prahe. Vyučil sa za sklára. Vystupoval s rôznymi kapelami. Spieval a hral na rôzne hudobné nástroje (napr. na kontrabas, banjo, gitaru). Po vojenskej službe začal pracovať ako tajomník pre vzdelávanie v Chebe. V roku 1975 si oficiálne zmenil meno na Waldemar.
Svoju umeleckú kariéru začal v roku 1957 v pražskom hudobnom klube Reduta, a hral so skupinou Mambo quinteto. V roku 1960 nahral svoju prvú pieseň Souvenir a potom sa stal spevákom a hercom divadla Semafor. Na javisku spieval sólo aj duet s Karlom Štědrým, Jiřím Suchým a od roku 1961 s Evou Pilarovou, s ktorou zožal najväčší úspech. V roku 1962 sa rozhodol odísť aj s kolegami do divadla Rokoko. Matuška spieval duetá aj s Helenou Vondráčkovou, Martou Kubišovou, Jitkou Zelenkovou a ďalšími. Okrem toho sa podieľal na ďalších projektoch, spieval duetá s Hanou Hegerovou a Karlom Gottom. Objavil sa aj vo filmoch ako herec. Matuškova popularita rástla v 60. rokoch. Dvakrát vyhral anketu Zlatý slávik. V 70. rokoch bol stálicou československého hudobného priemyslu. V roku 1972 začal spolupracovať so skupinou Kamarádi campfireu.

Úrady Československa považovali Matušku za jednu z ikon normalizačnej kultúry.
Na dovolenke v USA Matuškovci požiadali o politický azyl. Komunistické vedenie Československa Matuškovu žiadosť o azyl odsúdilo, Československý rozhlas v ten istý deň zrušil vysielanie relácie Pesničky a šansóny s Matuškovými piesňami. Emigrácia zaskočila komunistické orgány. V nasledujúcich dňoch bol Matuška zbavený titulu zaslúžilého umelca a prakticky všetky piesne, filmy a programy, v ktorých účinkoval, boli stiahnuté z rozhlasového a televízneho vysielania a verejnej distribúcie. V USA Matuška organizoval komorné koncerty pre krajanov a vydával ďalšie nahrávky. Matuškovci oficiálne zostali na Floride.
Jeho slávne hity boli napr. Ó, láska neba, Do veží, Eldorado, Ach čerešne dozreli , Mám malý stan, Pieseň pre Zuzanu, Poď so mnou, láska moja….
V jeho partnerskom živote bolo niekoľko žien. Waldemar Matuška zomrel 30. mája 2009 na Floride. Na pohrebe sa zúčastnilo asi dvanásť tisíc ľudí.