Prednáška o čokoláde

Máte radi čokoládu, tak ako my ?

Dňa 22.02.2023 si sociálna pracovníčka Mgr. Martina Drzsíková, PhD. pripravila pre prijímateľov sociálnej služby zaujímavú prednášku o čokoláde.

Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao.

V americkom čokoládovom priemysle je kakao definované ako sušina kakaových zŕn, kakaové maslo je definované ako tukový komponent, a čokoláda je kombináciou sušiny a tuku.

Pri výrobe čokolády sa využívajú hlavne tri typy zŕn. Najviac cenené, vzácne a najdrahšie sú zrná Criollo, pochádzajúce z bývalých Mayských oblastí, sú menej horké a viacej aromatické oproti iným zrnám a vyrába sa z nich iba 10% čokolády. 80% čokolády sa vyrába z kakaových zŕn druhu Forastero, sú omnoho robustnejšie oproti stromom Criollo, čo sa prejavuje na cene kakaových zŕn. Trinitario, hybrid zŕn Criollo a Forastero sa používa vo zvyšných 10% čokolády.

Z hrubších konárov kakaovníkového kmeňa vyrastajú ružové kvety. Z nich dozrievajú bobule ponášajúce sa na žltkasté až načervenasté, pozdĺžne rozbrázdené uhorky. V každej je v piatich zvislých radoch až sedemdesiat bôbovitých semien. Zobraté bôby sa na slnku usušia a putujú z plantáží vo vreciach zámorskými loďami a nákladnými vlakmi do tovární na čokoládu. Keď docestuje vagón plný bôbov až do čokoládovne, vysypú ich z vriec na korčekový dopravník, ktorý unáša bôby do velikánskeho zásobníka. Ten je taký vysoký ako celá fabrika na čokoládu. Nazýva sa silo a vojde doň náklad 150 vagónov kakaových bôbov. V sile sú bôby pripravené, aby mala továreň dostatočnú zásobu na nerušenú výrobu čokolády. Z tejto zásobárne korčekový dopravník odnáša bôby do čistiacich strojov, aby odstránili prach a ostané nečistoty. Očistené jadrá postupujú ďalej do pražiaceho stroja, kde ich horúci vzduch upraží. Upražené jadrá sa v drviacich strojoch drvia a prúd vzduchu ich zbavuje kožiek. Upražené, rozdrvené bôby sa potom melú, pri mletí tečie z mlynov riedka kaša. Kakaové jadrá obsahujú veľké množstvo kakaového masla. Kakaová kaša odborne kakaová hmota, tečie potrubím ďalej. Stroje z nej oddelia kakaové maslo a čistá, takmer bez tuku, sa spracúva na kakaový prášok. Výroba čokolády a čokoládového bonbónu pokračuje v miesiči. Tam sa kakaová hmota zmieša s kakaovým maslom, pridá sa cukor, všetko sa dôkladne premieša a z kakaovej hmoty sa stane čokoládová hmota. Aby bol cukor dobre rozomletý, ide čokoládové cesto z čokoládovne do valcovacích stolíc, kde sa medzi valcami ďalej zjemňuje. Po pridaní kakaového masla a vanilky sa ešte zušľachťuje a prevzdušňuje v stojoch nazývaných konše. V nich nastáva tá chvíľa, keď sa z čokoládového cesta má stať čokoládový bonbón. Najprv sa hmota rozohreje na správnu teplotu, potom prechádza na formovaciu linku, ktorá unáša kovové tabule formičiek rozličného tvaru. Stroj do nich naleje čokoládu. Škrabka, zoškrabe nadbytočnú hmotu, ďalší stroj obráti formičky, aby z nich vytiekol vnútrajšok , ktorý nestihol zaschnúť.

Základné druhy čokolád ktoré poznáme sú horká, mliečna, biela.

Horká čokoláda sa vyrába z dvoch kľúčových surovín, z kakaových bôbov a cukru.

Mliečnu čokoládu ako prvý vyvinuli švajčiarsky výrobcovia, ktorí dodnes vyrábajú jej najkvalitnejšie druhy. Nemá takú prenikavú chuť ako horká čokoláda, preto pri jej výrobe výber bôbov nie je až taký dôležitý. Obsahuje kakaovú hmotu, kakaové maslo, cukor a kondenzované mlieko.

Biela čokoláda technicky nie je čokoláda, pretože obsahuje len kakaové maslo, mlieko, cukor a neobsahuje žiadnu kakaovú hmotu.

Okrem toho sa dnes vyrábajú čokolády ochutené o rôzne orechy, sušené ovocie, slaný karamel, čili a iné. Existuje aj dia čokoláda, ktorá obsahuje namiesto cukru náhradné sladidlá, napríklad aspartam alebo fruktózu.

Spomenieme si ešte nový druh čokolády- Ruby čokoláda, ktorý sa vyrába zo špeciálnej odrody kakaových bôbov zvaných Ruby cocoa. Tieto jedinečné bôby rastú v Ekvádore, Brazílii a na Pobreží Slonoviny. Predaj a distribúciu ruby čokolády si už od jej vzniku starostlivo stráži spoločnosť Barry Callebaut, ktorá na spôsob výroby a teda receptúru, prišla a v roku 2017 ju predstavila svetu. Ruby čokoláda je v podstate obyčajne neobyčajná čokoláda.

Svetový deň čokolády sa oslavuje 7. júla od roku 2009 po celom svete. Slovensko sa tiež pridalo k mnohým krajinám, ktoré slávia túto pochúťku. Čokoládu ale oslavujeme 13. septembra. Oba tieto dni sú zapísane v Slovenskom kalendári.
Súčasťou prednášky boli fotografie, krátke poučné videá a ochutnávka rôznych druhov čokolády. Prijímateľov sociálnej služby prednáška zaujala, dozvedeli sa nové zaujímavé poznatky a tešia sa na ďalšie stretnutie.