Canisterapia v dennom stacionári pre osoby s poruchami autistického spektra

V januári 2023 náš denný stacionár pre osoby s poruchami autistického spektra začala navštevovať canisterapeutka Hanka so psami: Edko a Queenuška. Obidva psy sú plemena pudel, pričom Edko je väčší a čierny a Queenuška je menšia a biela.

Prijímatelia sociálnej služby sa hneď potešili, keď nás na prvom stretnutí navštívil Edko. Každý ho môže pohladkať, pritúliť sa k nemu, pohrať sa alebo ho nakŕmiť piškótami. Canisterapeutka má vždy pripravený program a zábavné aktivity, ktoré potom spoločne realizujeme s asistenciou psa. Niektorí prijímatelia sociálnej služby majú psíkov aj v domácom prostredí a sú na nich zvyknutí, pre ostatných je to nový zážitok. Celkovo sa na tieto návštevy všetci tešíme a vždy je to príjemné, keď nám deň v stacionári spríjemni canisterapeutka so psami. Canisterapiu (intervenciu s asistenciou psa) môžeme vnímať ako liečebný a terapeutický kontakt človeka a psa. Vďaka kontaktu so psom môžeme pracovať na precvičovaní senzorického vnímania, ale aj na rozvoji rozumových schopností či pohybových schopností prijímateľov sociálnej služby. Tí, ktorí majú zo psa strach, alebo sa nechcú zúčastňovať canisterapie, majú možnosť sledovať priebeh zo vzdialenosti, alebo psíka berieme do inej miestnosti, aby sa nebáli.

Intervencia s asistenciou psa v našom dennom stacionári aktuálne prebieha vždy 1x do týždňa, pričom vždy sa vopred dohodneme s canisterapeutkou Hankou, kedy nás príde navštíviť. Vnímame to ako veľké a prínosné spestrenie aktivít a činností v dennom stacionári pre osoby s poruchami autistického spektra.

Autor: Mgr. Branislav Artim (Sociálny pracovník)