JESEŇ

Letné obdobie skončilo a svet okolo nás začal hýriť farbami – hnedá, žltá, oranžová, červená, babie leto, vôňa dymu vo vzduchu, šuchotajúce lístie pod nohami…Jedno z najkrajších ročných období je tu. Jeseň. Jeseň ponúka obrovské množstvo možností – či už prechádzky na čerstvom vzduchu za účelom zberu rôznych plodov a ich následná úprava, napr. zber šípok, gaštanov, hríbov a pod., ale taktiež samotné prírodné materiály, ktorými nás zem v tomto ročnom období obdarúva, nám dávajú veľa možností – napríklad na výrobu rôznych jesenných dekorácií.

V dennom stacionári pre osoby so zdravotným postihnutím pravidelne obmieňame vizuálnu stránku nášho stacionára podľa aktuálneho ročného obdobia – tzn. ako prvé sme si vyrobili jesenný plagát, ktorý zdobí vchod do denného stacionára, samozrejme s jesennými farbami, lístím, sovami, dažďom. Nasledujúci deň sme si s prijímateľmi sociálnej služby naplánovali vychádzku do mestského parku. Park na Sihoti je v tomto období snáď najkrajší. Prechádzku sme si zvolili za účelom pohybu na čerstvom vzduchu, ale taktiež za účelom zberu prírodných materiálov, s ktorými sme následne v dennom stacionári pracovali. Jesenné dekorácie z prírodných materiálov sa u prijímateľov sociálnej služby tešia stále väčšej obľube.

Z prírodných materiálov prijímatelia sociálnej služby nazbierali hlavne krásne farebné listy a rôzne drevené halúzky. V parku sme taktiež popozerali zvieratká, z čoho mali prijímatelia sociálnej služby asi najväčšiu radosť. Pohyb na čerstvom vzduchu formou prechádzky a zbieranie jesenného lístia mali na prijímateľov sociálnej služby pozitívny vplyv – prechádzka je vhodnou alternatívou pohybu pre nás všetkých a prijímateľka sociálnej služby, ktorá používa invalidný vozík si znovu precvičila jemnú motoriku – úchopom nazbieraných listov a ich následným vložením do pripravenej nádoby. Počas prechádzky sme si porozprávali o jeseni – prijímatelia sociálnej služby hovorili o tom, ako toto ročné obdobie vnímajú oni, čo z jesenných darov prírody využívajú a pod. V jednej rodine sa varí šípkový džem, v ďalšej sú vášniví hubári, v inej sa zbierajú gaštany a doma sa robia poctivé gaštanové jazýčky. Na záver sme spoločne skonštatovali, že takto strávené poobedie sa nám všetkým veľmi páčilo a tešíme sa na ďalšie a zároveň sme sa dohodli na nasledujúcu jesennú aktivitu – vyrezávanie z tekvíc a tematický Halloween. O tom však viac nabudúce 😊

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka