Naše úspechy

Denný stacionár pre osoby so zdravotným postihnutím tvoria mladí, aktívni ľudia. Každý máme talent na niečo iné, každý vynikáme niečím, máme rôzne záľuby. Navzájom sa dobre poznáme a vieme, kto k čomu inklinuje. Spoločne si pomáhame aj počas bežných dní – napríklad zručnejší a mobilnejší prijímateľ sociálnej služby pomôže s kreslením menej zručnému prijímateľovi sociálnej služby, prijímatelia sociálnej služby si navzájom pomáhajú pri tréningu kognitívnych funkcií – jeden pomôže pri matematických zručnostiach, iní pri čítaní, ďalší pri logických hrách. Tolerancia, pomoc a vľúdnosť k ostatným – to sú piliere, na ktorých staviame a snažíme sa ich vniesť do našich všedných dní. Máme obrovskú radosť, keď vidíme a cítime, že prijímatelia sociálnej služby sa medzi sebou zo svojich úspechov tešia – či už ide o úspech pri schopnosti poskladať logickú skladačku zas o level ťažšiu alebo či ide o úspech väčší, ktorý má dosah na širšiu verejnosť – a presne takýmto úspechom by sme chceli náš dnešný článok venovať. Tri z našich prijímateliek sociálnej služby boli v uplynulých dňoch ocenené – síce v inej oblasti, avšak jedno majú spoločné – vytrvalosť, tvrdý tréning a vôľu posúvať sa vpred! Dňa 28.05.2022 sa v Ponitrianskom múzeu uskutočnilo vyhodnotenie ,,Literárnej ceny Čakanky“. Čakanka je nezisková organizácia, ktorá sa zameriava na všeobecne prospešné služby , ktorých cieľom je tvorba, rozvoj, obnova i prezentácia duchovných a kultúrnych hodnôt. Filozofia Čakanky sa nesie v duchu hesla, že ľudská bytosť by nebola celistvá bez harmónie ducha i tela, preto do náplne jej činnosti patrí aj vzdelávanie, výchova, rozvoj telesnej kultúry. Literárna cena Čakanky bola pôvodne regionálne zameraná súťaž, z ktorej sa rokmi stala súťaž s celoslovenskou pôsobnosťou. Autori mohli posielať svoju tvorbu, z ktorej následne porota vyhodnotila najlepšie diela v rôznych kategóriách. Prijatých bolo 97 príspevkov od 89 autorov. Naša prijímateľka sociálnej služby Lenka Podhradská dostala ocenenie za optimistický pohľad na život a stelesnenie vytrvalosti s básňou ,,Áno či nie“.

A presne takéto slová našu Lenku vystihujú – optimizmus a vytrvalosť – nech už je svet a život okolo nás akýkoľvek, optimizmus a neúnavnú vytrvalosť Lenke nikto nevezme, z čoho sa nesmierne spolu s Lenkou tešíme a prajeme jej ešte veľa (nielen) básnických úspechov! ♥ Náš druhý úspech, ktorému by sme chceli tento článok venovať, sa týka našich prijímateliek sociálnej služby Romanky Trizňovej a Dominiky Radejovskej. Obe dievčatá sú známe tým, že sa dlhé roky venujú špeciálnej gymnastike, obe milujú tanec a pohyb a obe charakterizuje (taktiež ako Lenku) neúnavná vytrvalosť. Obe prijímateľky sociálnej služby sa venujú športu pod záštitou združenia Arabeska. Arabeska je slovenská spoločnosť pre rozvoj špeciálnej gymnastiky.

Dňa 17. júna 2022 sa v nitrianskej Synagóge po jubilejný tridsiatykrát udeľovali ceny pre najúspešnejších športovcov za rok 2021. Dominika aj Romanka dostali ocenenia v kategórií športovcov so zdravotným postihnutím v oblasti modernej gymnastiky. Ocenenia odovzdal pán primátor Marek Hattas. Z ich úspechov sa spoločne všetci v dennom stacionári veľmi tešíme! ♥

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka