Medzinárodný deň detí – oslavovať či nie?

1. jún – v kalendári svieti nám všetkým dobre známy Medzinárodný deň detí. Každoročne v dennom stacionári pre osoby so zdravotným postihnutím vedieme diskusiu o tom, či sa nás tento sviatok ešte týka a či ho budeme oslavovať. Každoročne taktiež prídeme k rovnakému záveru – áno, MDD oslavovať budeme!

Opakovane sa nám totiž potvrdzuje to, že v každom z nás je kus dieťaťa, tá časť našej duše, ktorá sa rada prenesie do detských čias, zaspomína, zahrá sa. Naši prijímatelia sociálnej služby sú už pár dní pred prvým júnom v očakávaní, čo sme si pre nich vymysleli a ako tento deň strávime. Nakoľko pandémia nám na dlhú dobu doslova zmrazila väčšinu spoločenských podujatí, spoločenského kontaktu a zábavy, rozhodli sme sa – túžiaci po zážitkoch takéhoto druhu – Medzinárodný deň detí osláviť hudbou, tancom, zábavou a samozrejme detským šampanským 😀 Počasie nám prialo a tak nič nestálo v ceste krásnemu, slnečnému a hlavne zábavnému dňu. Na terase denného stacionára nám už kvety kvitnú v plnom prúde a tak nebolo treba veľa námahy a ideálne miesto pre párty bolo na svete. Hojdačka, posedenie, reproduktor, balóny, výzdoba – a oslava Dňa detí mohla začať. Prijímatelia sociálnej služby tentokrát nevedeli, čo sme si pre nich pripravili – malo to byť pre nich prekvapenie – a tak sa aj stalo. Príchod na terasu vyčaril úsmev všetkým na tvári a keď sa rozoznela hudba a otvorilo sa detské šampanské, zábava mohla začať.

Niektorí prijímatelia sociálnej služby akoby len na tento moment čakali – ihneď začali tancovať a volať po pesničkách na želanie, ďalší si zas zaspievali, iní boli radi, že si môžu vo sviatočnejšom duchu posedieť a porozprávať sa so svojimi kamarátmi. Atmosféra a momentálna situácia bola tak pekná, že sme pocítili potrebu nenechať si tieto pekné momenty len pre seba a tak sme spontánne zavolali aj našu pani vedúcu a pani riaditeľku, ktoré prišli medzi nás a strávili časť z tohto pekného dňa s nami ♥

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka