Sezóna zahájená

V dennom stacionári pre osoby so zdravotným postihnutím nám uplynulé týždne ubehli akosi prirýchlo. Krásne jarné, ba priam letné počasie nám dáva možnosť tráviť stále viac a viac času na čerstvom vzduchu, k čomu ideálne poslúži terasa denného stacionára. Tento rok sme mali všetci v dennom stacionári spoločné prianie – skrášliť si našu terasu. Voľba padla na kvitnúce letničky a nakoľko sezóna sadenia je v plnom prúde, rozhodli sme sa aj my vysadiť kvety a bylinky, o ktoré sa budeme spoločne starať. Nákup kvietkov sme zrealizovali na mestskej tržnici, kam sme si spravili menší výlet. Nádherné, farbami hýriace prostredie nás okamžite pohltilo a my sme sa mohli pokochať kvetmi najrôznejšieho druhu. Prijímatelia sociálnej služby viaceré kvety poznali, nakoľko sadenie patrí k ich obľúbeným činnostiam i v domácom prostredí.

Muškáty, petúnie, surfínie, aksamietnice, sirôtky  či bylinky a sadenice zeleniny najrôznejšieho druhu – takto to na mestskej tržnici vyzeralo a my sme sa museli spoločne dohodnúť, ktoré si na terasu denného stacionára vyberieme. Voľba padla na obľúbené muškáty, million bells, surfínie, gazánie a aksamietnice.  Do daru sme dostali aj sadenice rajčín a papriky, ku ktorým neskôr pribudli aj čili papričky a margarétky,  takže výsadba mohla začať. Samotné sadenie bolo pre náš všetkých veľkým zážitkom – prijímatelia sociálnej služby sa začali aktívne realizovať –  jedna partia posadila muškáty, ďalšia sa ujala byliniek, mužská zostava sa chopila úpravy pôdy pre margarétky, dievčatá vysadili rajčiny. Sadili sme do kvetináčov, kochlíkov, zrecyklovali sme vedierka a margarétky sme vysadili priamo na trávnatú plochu vedľa terasy denného stacionára.

Sadenie kvetov, zeleniny a byliniek spolu so sprievodnými aktivitami nám prinieslo dni plné zábavy, avšak i pocitu zodpovednosti, ktorý chceme u prijímateľov sociálnej služby pestovať. Naše dni aktuálne začínajú skontrolovaním terasy a rastliniek – ktorým sa ako vodí, či nie je potrebné obrať suché časti, aby nebrali energiu novým, či sú dostatočne poliate, či ich netreba presadiť a pod. Z každého nového rozkvitnutého puku máme úprimnú radosť ♥ Pri sadení sme si taktiež  porozprávali o jednotlivých druhoch, o ich využití, užitočnosti a podobne. Zistili sme napríklad, že aksamietnice poslúžia ako výborný odpudzovač hmyzu a škodcov a že sú taktiež jedlé a liečivé. Po odkvitnutí si budeme môcť nasušiť semená pre ďalšiu výsadbu.

V dennom stacionári pre osoby so zdravotným postihnutím sme sa spoločne zhodli na tom, že práca so živými rastlinkami nás učí trpezlivosti a pokore. Príroda nám jasne ukazuje, že nič nemôžeme uponáhľať – všetko má svoj čas a svoju  postupnosť – musíme sa prispôsobiť rytmu ročných období. Nie človek, ale príroda je tá, ktorá „tomu velí“. O to viac a úprimnejšej radosti máme, keď sa naučíme spolu kooperovať a vidíme výsledky našej spoločnej práce. ♥

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka