Aktivita s prvkami muzikoterapie – prezentácia hudobnej tvorby speváka „Mira Žbirku“

Dňa 18.05.2022 sa uskutočnila aktivita s prvkami muzikoterapie – prezentácia hudobnej tvorby speváka „Mira Žbirku“.
Miroslav Žbirka, prezývaný Meky Žbirka bol slovenský spevák a skladateľ, spoluzakladateľ a bývalý člen skupiny Modus, s ktorou v roku 1977 získal spolu s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou Zlatú Bratislavskú lýru za skladbu „Úsmev“. Je tiež bývalým členom skupiny Limit, s ktorou sa neskôr vydal na sólovú dráhu. V roku 1982 sa stal prvým slovenským Zlatým slávikom. Je synom Slováka a Angličanky, čo malo výrazný vplyv aj na jeho hudobnú kariéru.

Najznámejšie jeho piesne sú:
Biely kvet
Na hite spolupracoval s textárom Kamilom Peterajom, ktorý mu napísal viaceré známe hity. Málokto však vie, že skladba sa spočiatku mala volať Čierny kvet. Išlo o metaforu na vtedajší komunistický režim. Ten však takýto depresívny názov zakázal a Žbirka musel názov zmeniť.

Atlantída
Opäť skladba, na ktorej so Žbirkom participoval Peteraj. Je to jedna z najsilnejších skladieb, ktorá vyhrala aj Bratislavskú lýru. Skladba vyšla v roku 1982 na albume Sezónne lásky. Aj pri tejto piesni však zasiahla komunistická komisia, ktorá neschválila pôvodný verš „ženú na brehy kríže vĺn“. Museli ho preto vymeniť za „ženú na brehy stĺpy vĺn“.

I’m With You
Jedna z Mekyho novších skladieb. Vyšla v roku 2015 v angličtine. Žbirka ju nahral v legendárnom londýnskom štúdiu Abbey Road Studios. K piesni vyšiel aj sprievodný videoklip, ktorý natočili vo francúzskom Cannes.

Mladícka ambícia stať sa muzikantským rebelom sa Mirovi nikdy nenaplnila. Pre svoje chytľavé, spevné piesne sa stal idolom všetkých generácií. Dá sa povedať, že v muzike bol vedľa Laca Lučeniča revolucionárom. Boli prví, kto do skladieb vkladal počítačové zvukové efekty. Tak vytvorili v roku 1984 album Nemoderný chalan. „Načo to potrebuješ?“ spýtal sa ho Peter Nagy a Ján Baláž z Elánu s opovrhnutím skonštatoval, že oni umelé bubny či sláky nepoužívajú. Meky však reflektoval svetovú scénu a snažil sa byť súčasný. Zložil si aj okuliare a prvýkrát sa pustil do textovania skladieb. „Povedal som si, že dosť bolo metafor. Potreboval som sa vrátiť do civilu k Mekymu,“ vyjadril sa vo svojej knihe s názvom Zblízka.

Fanúšikovia si na Žbirkov nový zvuk zvykali ľahšie ako na jeho tvár bez okuliarov. „Veď som sa predsa nenarodil s nimi,“ reagoval na sťažnosti. Oveľa horšie bolo, že modernejším albumom si naštrbil vzťahy s Kamilom Peterajom. Keď mu Miro oznámil, že nebude textovať celý album, prestali sa baviť. Neprehovorili spolu takmer dvadsať rokov. Ústretové gesto urobil až Meky, jedného dňa dvihol telefón a vraví: „Kamil, mám pesničku, ktorá potrebuje poetický text.“ Tak vznikla pieseň Čo bolí, to prebolí, ktorú naspieval so speváčkou Marthou.

PSS v zariadení pre seniorov sa zaujímali o život Mira Žbirku. Zapájali sa do diskusie a pripomínali si jeho piesne z rôzneho časového obdobia. Tak ako to povedala Marika Gombitová, keď sa lúčila s Mirom Žbirkom „Si v mojom srdci navždy“, je nezabudnuteľný.