Oslava 10. výročia spustenia prevádzky Zariadenia pre seniorov ZOBOR

Rok 2021 je pre naše Zariadenie pre seniorov ZOBOR dôležitým míľnikom, kedy je dôvod na oslavu. Tento rok oslavujeme 10. výročie spustenia prevádzky zrekonštruovaného, moderného zariadenia pre seniorov, ktoré sa vyníma v mestskej časti ZOBOR. Útulné izby zariadenia poskytujú nádherný výhľad na mesto Nitra, aj na Nitriansky hrad. Priestranná a veľkorysá plocha záhrady zariadenia, prináša seniorom mnoho možností na rôzne aktivity ako prechádzky, starostlivosť o kvetinové záhony a prípadne športové aktivity. Dovtedy opustená a zchátralá budova bývalej detskej nemocnice, po rekonštrukcii poskytla nový domov pre seniorov, ktorí sú odkázaní na pomoc druhej osoby.

Mnoho ľudí si v zariadení našlo nové zamestnanie, ktoré je zároveň poslaním. Svojou prácou, trpezlivosťou a láskavým prístupom, nechávajú zakaždým kúsok zo seba. Zámerom mesta Nitry bolo vybudovať v priestoroch bývalej detskej nemocnice zariadenie, ktoré by poskytovalo starostlivosť pre seniorov. Mesto využilo možnosť čerpať európske dotácie na časť zariadenia opatrovateľskej služby, ktoré je v budove na 2NP. Ostatnú časť rekonštrukcie budovy financovalo mesto Nitra z vlastných zdrojov. Rekonštrukcia budovy sa začala 13.01.2010 a bola realizovaná firmou Dynamik. Dokončenie stavby bolo plánované na 15. novembra 2010. Spustenie prevádzky malo byť pôvodne v januári 2011, avšak pri kolaudácii sa zistili nedostatky a spustenie prevádzky sa posunulo na neskôr.

Mesto prevzalo stavbu po ukončení prác od zhotoviteľa 08.04.2011. Zariadenie disponovalo 159 lôžkami pre prijímateľov sociálnej služby. Dňa 02. a 03.05.2011 sa začal presun prvých prijímateľov zo Zariadenia opatrovateľskej služby na ul. J. Kráľa 2 v Nitre, kde bolo dovtedy celkovo 32 prijímateľov. Príchodom prvých prijímateľov sociálnej služby do časti ZOS, ktorá sa nachádza na 2 NP tejto budovy, sa vdýchol zariadeniu nový život.

Organizačnú štruktúru zariadenia tvorilo v roku 2011 – 85 zamestnancov. Dnes, v roku 2021 má Zariadenie pre seniorov ZOBOR 87 zamestnancov. Od 01.01.2011 prešli delimitačným procesom zamestnanci SZSS pod novovzniknutú organizáciu Zariadenie pre seniorov ZOBOR.

Aktuálne v zariadení stále pracuje 25 pôvodných zamestnancov. Za obdobie 10 rokov sme do pracovného pomeru prijali 227 zamestnancov. Zariadenie pre seniorov ZOBOR za obdobie 10 rokov prijalo celkovo 981 prijímateľov sociálnej služby. Od roku 2011 je z pôvodne prijatých prijímateľov naďalej 11 seniorov v zariadení.

Priaznivá epidemiologická situácia nám umožnila zrealizovať oslavu 10. výročia otvorenia zariadenia, preto sme sa rozhodli, že dňa 29.07.2021 slávnostne oslávime tento pre nás sviatočný deň.

Na oslave výročia sa zúčastnili aj predstavitelia vedenia Mesta Nitry, poslanci mestského zastupiteľstva za VMČ ZOBOR, predsedkyňa komisie MZ pre sociálne veci, bývanie a podporu verejného zdravia, vedúca odboru sociálnych služieb, ako aj prvá riaditeľka Zariadenia pre seniorov ZOBOR ako aj prví vedúci zamestnanci zariadenia. Pozvanie prijal aj pán farár z farnosti sv. Urbana Nitra – Zobor. Zamestnanci zariadenia pripravili krásne a príjemné posedenie s bohatým programom pre našich ctených hostí, zamestnancov zariadenia a predovšetkým pre prijímateľov sociálnej služby v zariadení. Úsek sociálnych služieb ZOBOR zabezpečoval výzdobu, program, prípravné práce a sponzorov. Sponzori svojou štedrosťou, vo veľkej miere prispeli k bohatej ponuke nielen občerstvenia, ale aj cien do tomboly pre našich prijímateľov sociálnej služby a našich zamestnancov. Najväčšiu zásluhu pri hľadaní sponzorov mala naša sociálna pracovníčka Mgr. Veronika Palatická, za čo jej patrí naša vďaka. Veľké poďakovanie patrí aj všetkým našim sponzorom, ktorí nám tento slávnostný deň spríjemnili svojimi sponzorskými príspevkami.

     

Slávnostný program otvoril tanečný pár Dominika Lenghartová a Christian Bori z Akadémie tanca. Zatancovali waltz a valčík.

 

Následne PhDr. Libuša Mušáková – poverená výkonom funkcie riaditeľa SZSS privítala ctených hostí.

Nasledovali príhovory hostí, PhDr. Anna Laurinec Šmehilová, PhD., PhDr. Libuša Mušáková a PhDr. Viera Škablová.

  

Poslanec Národnej rady SR a primátor mesta Nitry pán Marek Hattas sa prihovoril k našim prijímateľom sociálnej služby, k prítomným hosťom a zamestnancom. Primátor taktiež priniesol do zariadenia dar pre seniorov, ktorým bolo masážne kreslo.

 

Po príhovoroch hostí tanečníci z Akadémie tanca predviedli ďalší tanec cha – cha a jive.

Za prijímateľov sociálnej služby predniesla príhovor pani Gabriela Lacko – Bartošová, ktorá je v zariadení už 10 rokov.

 

Slávnostnú atmosféru nám spríjemnila hudobná skupina Ego, ktorá roztancovala našich prijímateľov a rovnako aj zamestnancov zariadenia.

    

Po prípitku a slávnostnom obede nasledovalo krájanie slávnostnej torty. V poobedňajších hodinách sme začali s losovaním tomboly pre našich prijímateľov sociálnej služby. V tombole bolo 66 výherných balíčkov a neskôr sme losovali tombolu pre zamestnancov zariadenia, kde bolo 32 výherných balíčkov. Počas slávnostného dňa kolovala dobrá nálada a príjemná atmosféra v celom zariadení.

   

  

Mesto Nitra je našim zriaďovateľom a rovnako prispieva do nášho rozpočtu na činnosť organizácie. Teším sa z dobrej spolupráce a podpory pri realizácii zámerov zo strany nielen vedenia mesta Nitry, konkrétne pána primátora Mareka Hattasa, viceprimátorov Mgr. Miloslava Špotáka a Mgr. Daniela Balka, prednostu mestského úradu v Nitre Mgr. Martina Horáka, ako aj poslancov MZ, ale predovšetkým aj PhDr. Anny Laurinec Šmehilovej, ktorá v mestskom zastupiteľstve aktívne presadzuje a podporuje návrhy a projekty na zvyšovanie kvality poskytovaných služieb v zariadení pre seniorov. Rovnako moje poďakovanie patrí vedúcej odboru sociálnych služieb PhDr. Nadi Šimovej, ktorá takmer rok viedla našu organizáciu ako zastupujúca riaditeľka a dokonale pozná nielen problematiku ale aj slabé stránky organizácie. Ďakujem jej za ústretovosť, pomoc, podporu a úžasnú spoluprácu s odborom sociálnych služieb. Moje poďakovanie v neposlednom rade patrí aj Ing. Darine Keselyovej, ktorá svojou precíznou prácou hlavnej kontrolórky mesta Nitry dohliada na správnu činnosť aj našej organizácie.

Všetkým našim zamestnancom, ktorí pracujú v zariadení, chcem vysloviť môj obdiv a poďakovanie, za ich obetavú a nie ľahkú prácu. Denne sa snažia, aj keď nie vždy sa to dá, s ľahkosťou, s úsmevom na tvári a s trpezlivosťou, zvládať každodenné problémy a mnohokrát neľahké situácie. Všetkým prijímateľom sociálnej služby želám veľa príjemných chvíľ strávených v našom zariadení. Zamestnancom zariadenia želám veľa úspechov v práci, veľa zdravia a pozitívny prístup k práci.

Na záver použijem slová Alberta Einsteina, ktorý povedal: