Meditácia

Dňa 09.06.2021 sa v Zariadení pre seniorov Zobor uskutočnila prednáška s následným precvičovaním – Meditácia. Viedla ju sociálna pracovníčka Mgr. Lucia Mikulášiková.
Meditácia je dávna metóda na uvoľnenie tela a mysle komunikovanie človeka so svojou mysľou. Pochádza z Himalájí od budhistických mníchov je to niečo ezoterické, duchovné, veľké neznámo. Cieľom meditácie nie je zbaviť sa myšlienok, alebo ich ignorovať. Cieľom je naučiť sa uvedomovať si ich bez potreby ich rozvádzať a svoju pozornosť opakovane presunúť na objekt meditácie. Sociálna pracovníčka prijímateľom sociálnej služby porozprávala odkiaľ pochádza a čo je to meditácia. Porozprávala im aké druhy meditácií poznáme.

Pustili sme si relaxačnú hudbu. Vyskúšali sme si techniky meditácie: Sken tela a meditáciu milujúcej láskavosti. PSS si zavreli oči a počúvali pokyny sociálnej pracovníčky. Niektorí klienti pocítili kľud a pokoj a boli zrelaxovaní a vraveli že cvičenie dýchania budú skúšať aj súkromne na izbách. Niektorých bavila práve teória, že sa dozvedeli niečo nové o čom ešte nepočuli.