Oslava Dňa matiek

Mesiac máj je charakteristický viacerými sviatkami a jedným z týchto sviatkov je aj Deň matiek, ktorý sa na Slovensku oslavuje vždy druhú májovú nedeľu. Je to deň, kedy vzdávame úctu matkám a materstvu. V dennom stacionári pre osoby so zdravotným postihnutím si s prijímateľmi sociálnej služby každoročne tento sviatok pripomíname. V minulosti sme zvykli tento deň osláviť napríklad spoločnou grilovačkou, kedy si prijímatelia sociálnej služby pripravili rôzne básničky, pesničky a verše pre svoje mamičky.

    

Tento rok sme – vzhľadom na epidemiologické opatrenia – museli organizáciu spoločenského podujatia vynechať, no napriek tomu sme si Deň matiek pripomenuli po svojom – zorganizovali sme si menšiu prednášku o tomto sviatku a prijímatelia sociálnej služby vyrobili pre svoje maminy krásne pohľadnice, keďže všetci sme toho názoru, že vlastnoručne vyrobený darček sa cení najviac. Pri prednáške sme si spoločne pripomenuli, že už v dávnej minulosti ľudia oslavovali podobné sviatky po celom svete – napríklad v starovekom Grécku sa oslavoval sviatok plodnosti, spojený s uctievaním bohyne Rhey, ktorá predstavovala matku všetkých bohov. V Ríme to bola bohyňa Juno. V Anglicku sa v 16. storočí slávil tento sviatok pod názvom ,,Materská nedeľa“ – pripadala na pôstne obdobie pred Veľkou nocou. V tento deň sa mohlo služobníctvo vrátiť ku svojim matkám a stráviť s nimi deň. Myšlienka medzinárodných a pravidelných osláv tohto sviatku vznikla v roku 1907 na počesť Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bola bojovníčkou za práva matiek a iniciovala kampaň, v rámci ktorej mal byť vyhlásený deň, ktorý by sa venoval oslave matiek. Verejne oslávený bol tento sviatok o rok neskôr a za oficiálny ho vyhlásil v roku 1914 americký prezident Woodrow Wilson. Anna Jarvisová ťažko znášala fakt, že sviatok sa stal komerčným – v dobe svojej smrti v roku 1948 dokonca lobovala za jeho odstránenie z kalendára.

    

U nás sa tento sviatok začal oficiálne sláviť v roku 1923 zásluhou dcéry T.G. Masaryka Alice Masarykovej v bývalom Československu. Počas komunizmu sa sviatok nahradil Medzinárodným dňom žien ( v marci) a opätovne sa začal oslavovať v roku 1989 – počas druhej májovej nedele. Niet pochýb, že Deň matiek je naozaj dňom, kedy môžeme preukázať úctu, lásku a rešpekt tým, ktoré dokážu nahradiť každého, ale ich nedokáže nahradiť nik – našim maminkám ♥

Mgr. Zuzana Tóthová