Návšteva interaktívnej výstavy

Zvieratá a príroda – dve z najobľúbenejších tém, ktorým sa v dennom stacionári pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím často venujeme. Nielen naša vzájomná prepojenosť, ale taktiež dôležitosť dopadu našich rozhodnutí na svet okolo nás. S prírodou sa snažíme žiť v harmónií a neničiť ju. Podobne to cítime aj pri zvieratách – väčšina z nášho kolektívu patrí k milovníkom zvierat. V rámci rôznych diskusií často hovoríme o vlastných zážitkoch s našimi (štvornohými) priateľmi, ale zvieratá často nájdeme aj v rôznych bájach a povestiach, ktoré si z času na čas čítame. Keď sme sa dozvedeli o výstave s názvom „Medzi nami zvieratami“, hneď sme vedeli, že toto bude pre nás to pravé orechové 🙂

Výstava pozostávala zo štrnástich interaktívnych exponátov, ktoré mali za úlohu nás pobaviť, vzdelať, ale i pomôcť rozvíjať naše osobné zručnosti. A teda splnili to do bodky! Hlavnou myšlienkou bolo porovnanie rôznych parametrov medzi ľuďmi a zvieratami, ako napríklad váha, dĺžka skoku, zorný uhol, rýchlosť behu, srdcový rytmus a podobne. Našich prijímateľov sociálnej služby zaujali aj aktivity týkajúce sa zmyslov, nakoľko aktivity takéhoto druhu už poznajú z našich bežných dní – napr. podľa čuchu zistiť, o akú vec ide a ktoré pachy sú pre zvieratá odpudzujúce a ktoré ich naopak prilákajú, alebo na základe hmatu zistiť, o aké zviera sa jedná. V prípade zraku sme si mohli vyskúšať, ako vidia rôzne živočíchy a pri exponáte zameranom na sluch sme si zas mohli overiť, do akej frekvencie počujú naše uši a prípadne si porovnať výsledky so zvieratami.

Zaujímavosťou bola aj slepá mapa týkajúca sa zemepisného výskytu zvierat, či panely s obrysmi zvierat, pri ktorých sme si mohli názorne porovnať, akí veľkí alebo malí oproti danému zvieraťu sme. Exponát, ktorý vzbudil najviac pozornosti, bol odtlačok tela, kde si prijímatelia sociálnej služby mohli odtlačiť svoje telo, resp. jeho časť do matice bodov na posuvných tyčkách a vytvoriť tak 3D kópiu svojho reliéfu – podobne, ako keď zanechávajú stopy zvieratá. Rýchlosť behu si prijímatelia sociálnej služby vyskúšali na bežiacom páse a pri dĺžke skoku bolo cítiť aj zdravú súťaživosť – každý sa snažil doskočiť čo najďalej. Výstava mala úspech a ešte dlho po jej skončení sme spoločne diskutovali na uvedené témy.

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka