Jarné dobrodružstvá prijímateľov sociálnej služby z denného stacionára pre osoby s poruchami autistického spektra

S príchodom jari sme sa s našimi prijímateľmi sociálnej služby z denného stacionára pre osoby s PAS vybrali na nákup jarných kvetov a jarnej výzdoby. Spoločnosť nám robila aj pani Ing. Marcela Čemanová. Prijímateľky sociálnej služby mali v supermarkete možnosť osvojiť si sociálne zručnosti a komunikačné schopnosti pri platbe, výbere kvetov a jarnej výzdoby. Okrem toho dali zabrať aj svojim zmyslom, keďže na nich striehlo veľmi veľa podnetov. Kvetinky ovoniavali, ohmatávali a popritom počúvali veselú hudbu z rádia, ktorá im zmierňovala ruch v supermarkete. Aj keď je pre nás táto činnosť bežná, pre našich prijímateľov sociálnej služby sú to dobrodružné chvíle plné neznámych stimulov – vôní, zvukov, tvárí, ktoré radi spoznávajú a objavujú. Šikovné prijímateľky sociálnej služby to veľmi dobre zvládli a nakoniec neodchádzali len s krásnymi novými kvetmi, ale i s novými zážitkami z prirodzeného sveta nákupu. Kvetiny potom za pomoci Ing. Marcelky Čemanovej zasadili do záhradky pri stacionári, čím pracovali na svojich pracovných zručnostiach.

Prvé slnečné lúče si prijímatelia sociálnej služby užívali i naďalej, a to kŕmením vtáčikov a prechádzkou okolo stacionára, pri ktorej  hľadali ďalšie inšpirácie na kvetinovú výzdobu.

Na záver mesiaca sme si vyupratovali a vyzdobili  aj interiér stacionára, tak ako sa pred Veľkou nocou každoročne patrí. I tu sa prijímatelia sociálnej služby  s radosťou zapojili do práce. Podieľali sa na tvorbe veľkonočnej výzdoby, na čistení  suchého loptičkového bazéna a dokonca i umývaní okien.

V dennom stacionári pre osoby s PAS sme teda mohli zahájiť jarné a veľkonočné obdobie v dobrej nálade, s novými zážitkami, skúsenosťami a ocenením vlastných pracovných zručností a sociálnych schopností.

Mgr. Karolina Blašková, sociálna pracovníčka