Športovo a zábavne

V stredu 27.9.2023 sme si spoločne s prijímateľmi sociálnych služieb zašportovali formou zábavných hier. Aktivita prebiehala v spoločenských priestoroch átria v rámci spolupráce sociálneho úseku a úseku fyzioterapeutov. Realizovala ju inštruktorka sociálnej rehabilitácie Katarína Balázsová v spolupráci s fyzioterapeutmi Mgr. Ondrejom Hečkom a Matejom Kašubom. Do aktivity sa zapojila aj Bc. Eva Sonlajtnerová.

Našim hlavným náčiním boli lopty rôznych veľkostí. Naši seniori boli rozdelení do dvojíc a mohli si skúsiť napríklad disciplíny ako sú zhadzovanie veže loptičkou, triafanie pingpongových loptičiek , hod loptou do cieľa alebo kolky. Na tieto disciplíny sme použili bežné predmety ako sú škatule, plastové fľaše, obaly od vajíčok alebo papierové poháriky.

Pre nás jednoduché úlohy, no pre našich prijímateľov sociálnych služieb veľká skúsenosť. Pohyb, ako je hod loptou alebo triafanie do cieľa, nemusí byť stále jednoduchou záležitosťou. Keďže pohybový aparát a kognitívne funkcie u seniorov postupom času slabnú, nie je pre nich vôbec jednoduché takéto činnosti vykonať. Môže to byť pre nich demotivujúce a frustrujúce. Aj preto sme v prvej polovici aktivity zvolili úlohy, ktoré zlepšujú ich motoriku, no zároveň sú splniteľné a zábavné. Druhá časť bola realizovaná skupinovo- v kruhu, kde sme zvolili spočiatku ľahšiu formu, a to prehadzovanie si balóna. Neskôr sme balón vystriedali loptou, kedy sa hra stala dynamickejšou a v konečnom dôsledku bola pre všetkých veľmi osviežujúca a zábavná. Vďaka spoločným aktivitám dokážeme seniorov nielen aktivizovať a socializovať, ale benefitom je, že môžeme budovať vzájomnú dôveru, zlepšovať vzťahy, učiť sa schopnosti spolupráce a mnoho iného. Dobrá nálada je pre nás kľúčovým prvkom na to, aby sa prijímatelia sociálnych služieb, ale tak isto aj zamestnanci, cítili pod strechou nášho zariadenia príjemne.