Advent v ZpS Zobor

Rýchlo plynúcim časom sa otvárajú brány tohtoročného Adventu. Stojíme pred novým začiatkom, pred novým rozhodnutím, pred novou cestou, pred novou príležitosťou, i pred novou otázkou… „Ako prežiť tohtoročný Advent?“ Aby bol iný ako po tie ostatné roky v našom živote, čo všetko by sme mohli zmeniť, aby sa naplnili všetky naše očakávania, túžby a predstavy? Dopredu nevieme či bude výnimočný, všedný, skromný alebo každodenný.

Vôkol nás pribúdajú vianočné svetlá, všetko dýcha atmosférou Vianoc. Myslíme na darčeky, prípravy, predvianočný zhon. Ale to najdôležitejšie nám akosi v tom zhone uniká. Malo by to byť obdobie pokoja, rozjímania, dobročinnosti, upokojenia. Obdobie počas ktorého majú ľudia príležitosť prehĺbiť lásku k blížnemu, prejaviť ľudskosť a súcit. Pre veriacich ide aj o duchovnú prípravu na slávenie Vianoc, kedy počas 4 nedieľ pred Štedrým večerom zapaľujeme postupne sviece na adventom venci a čakáme príchod Spasiteľa.

Tieto duchovné prípravy sa konajú aj v našom zariadení pod vedením sociálnej pracovníčky Mgr. Slamkovej, ktorá jeden deň v týždni organizuje stretnutie veriacich prijímateľov sociálnej služby. Stretnutie prebieha v spoločenskej miestnosti, pri adventom venci. Čítajú sa biblické príbehy, liturgické texty zo Sv. písma, zvyky a tradície, ktoré sa spájajú s týmto obdobím. Na záver stretnutia sa vyslovia modlitby, Modlitba Pána, Anjelské pozdravenie, Anjel Pána.