Účasť na výstave prác študentov Univerzity tretieho veku UKF

Prijímatelia sociálnej služby Zariadenia sociálnych služieb Zobor v sprievode Mgr. Anny Krenickej si dňa 22.06.2022 v rámci prechádzky spríjemnili deň návštevou výstavy prác študentov Univerzity tretieho veku v študijnom programe: Dejiny výtvarného umenia a výtvarná tvorba, Dejiny výtvarného umenia a výtvarná tvorba 2, Ľudové remeslá, Ľudové remeslá 2 a Digitálna fotografia a kamera.

V prakticky a umelecky orientovaných vzdelávacích programoch absolventi vystavujú svoje záverečné práce na tradične realizovanej výstave, ktorú sme navštívili.
Vzdelávanie prostredníctvom U3V začalo na PF UKF začiatkom 90. rokov. Podľa kurátorky výstavy PhDr. Adriany Réckej, PhD. je tento typ vzdelávania určený pre ľudí strednej a stredne staršej generácie. „V tejto forme si často môžu naplniť svoje skutočné sny v odboroch a programoch, ktoré im počas osobného kariérneho rastu unikli, alebo si vybrali iný profil. Na ich prácach je evidentné – keďže je to program, v ktorom sa môžu naplno realizovať – že tu nie sú z donútenia,“ konštatuje PhDr. Adriana Récka, PhD. „Naši študenti – seniori si svojím vzdelávaním zmysluplne napĺňajú voľný čas. Stretávajú sa s rovnocennými partnermi, ktorí majú rovnaké záujmy.“

Disciplíny U3V na UKF ponúkajú širokú paletu vzdelávacích žánrov, ako sú kreatívna výtvarná tvorba, digitálna a audiovizuálna technika, fotografovanie, informačné technológie, ľudové remeslá. „To si, samozrejme, vyžaduje technické vybavenie na vysokej úrovni, aby študenti mohli svoje práce do detailu realizovať. Je potrebné mať ateliér, grafický lis, vypaľovaciu pec, keramickú pec, takže i náročnejším záujemcom môžeme poskytnúť patričné podmienky.“
Jednou z absolventiek U3V je aj naša PSS p. Jelenková, ktorá sa zúčastnila U3V na rôznych programov. Hlavným dôvodom, prečo študovala na Univerzite tretieho veku, bolo, že sa chcela dozvedieť viac o rôznych technikách pri práci s drôtom a s inými materiálmi. Dokonca na výstave bol aj jej výrobok s vianočnou tématikou vypracovaný z drôtu, čomu sa veľmi potešila. Stretla sa aj so svojim pedagógom Mgr. Jánom Širkom, ktorý viedol učebné programy, ktoré p. Jelenková navštevovala. Mgr. Ján Širka nás sprevádzal výstavou a informoval o vystavených prácach. Na záver sme si posedeli na „kávičke“ a ukončili sme krásne strávený deň s príjemným pocitom.