Štart

Sviatočné obdobie bolo pre nás v dennom stacionári pre osoby so zdravotným postihnutím obdobím oddychu, sviatočnej nálady, výnimočného času v kruhu najbližších. Po sviatkoch sme sa v dennom stacionári spoločne zvítali a pomaly, ale isto opäť nabiehame na zabehnutý harmonogram našich dní. Stretnutia po sviatkoch boli rôznorodé – niektorí sme aj tento rok prišli pevne rozhodnutí, že novoročné predsavzatia tentokrát dodržíme, iní trochu smutní, že Vianoce tak rýchlo ubehli, ďalší zas takí, ktorí sa už kamarátov v dennom stacionári nevedeli dočkať. Nálady boli teda rôzne, ale jedno sme mali všetci spoločné – potrebovali sme sa opäť „naštartovať“, motivovať k aktivite. Spoločne sme sa teda dohodli, že skúsime to najprv tak zľahka – pomaly a postupne. Ako jednu z prvých aktivít sme si zvolili hranie spoločenských hier. Hry typu „Activity“ mali už v minulosti v dennom stacionári úspech – človek sa pri nich zabaví, zasmeje, avšak je nútený aj rozmýšľať a spolupracovať s ostatnými. Druhou, podobnou hrou, bola hra s názvom „Alias“, ktorá taktiež vzbudila pozitívne ohlasy – zábavnou formou sme si spoločne všetci potrénovali logické myslenie, vyjadrovacie schopnosti, pamäť, zdravú súťaživosť a aj schopnosť pracovať v tíme.

Okrem spomenutej záujmovej činnosti mali u nás v januári úspech aj aktivity s prvkami brainstormingu, ktoré sme využili aj na prelome mesiacov – s prijímateľmi sociálnej služby sme si spoločne spravili zaujímavú aktivitu na tému „február“. Čo Vám pri tomto slove prvé napadne? Je to Valentín? Fašiangy? Hromnice?

Možností je veľa a my sme si v dennom stacionári väčšinu z nich rozobrali do najmenších detailov – čítali sme si o tom, kto to vlastne ten Valentín bol, čo sú to Hromnice, ako sa slávili fašiangy voľakedy a ako sa oslavujú dnes a zaujímavé boli aj pranostiky, ktoré sa k aktuálnemu mesiacu vzťahujú. Všetci sa aktuálne zhodneme, že štart do nového roku sme úspešne zvládli a s (už nabratou) energiou sa môžeme pustiť do ďalších naplánovaných aktivít.

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka