Brainstorming

Leto sa pretavilo do jesene a ani sme sa nenazdali a pohľad z okna nám dáva jasne najavo, že jeseň je definitívne tu. Opadané lístie, farby, kratšie dni, vôňa ,,dymu“ vo vzduchu…Všimli ste si, ako sa vzduch vždy na jeseň zmení? Vždy pri zmene ročného obdobia v dennom stacionári pre osoby so zdravotným postihnutím s prijímateľmi sociálnej služby diskutujeme o tom, čo nás čaká v nasledujúcom ročnom období, ktoré zmeny sú najvýraznejšie, čo nás najviac ovplyvní, na čo sa tešíme, čomu by sme sa naopak radi vyhli a pod. Pre charakteristické črty jesene a diskusiu o nej sme si tentokrát zvolili metódu brainstormingu. Brainstorming ( z angl. brain = mozog, angl. storm = búrka) je kreatívna metóda riešenia problémov, ktorá je zameraná na generovanie čo najväčšieho počtu nápadov na určitú tému. Nosnou myšlienkou tejto metódy je predpoklad, že prijímatelia sociálnej služby pracujúci v skupine vymyslia na základe podnetov od ostatných viac dômyselných nápadov, než by ich generovali samostatne. Dôležitý je aj fakt, že je potrebné oddeľovať vymýšľanie nápadov od ich kritického posudzovania.

V praxi sme túto metódu v dennom stacionári používali tak, že prijímateľov sociálnej služby sme oboznámili s témou, o ktorej sme chceli diskutovať a následne mali všetci v skupine hovoriť nápady, ktoré im na túto tému (ako prvé) napadli. Všetky nápady sme zapisovali na tabuľu. Dôležité bolo prijímateľov sociálnej služby ubezpečiť, že žiaden z vygenerovaných nápadov sa v tejto fáze hodnotiť nebude – a že čím viac nápadov vymyslíme, tým lepšie. Spočiatku sa prijímatelia sociálnej služby trošku ostýchali a nápady sa generovali pomalšie. Avšak keď sa niekoľko prijímateľov sociálnej služby osmelilo a napísali svoje nápady na tabuľu, začali sa zapájať aj ostatní. Postupne sme prišli do bodu, kedy sa nápady nestíhali zapisovať a prijímatelia sociálnej služby sa predháňali v tom, kto povie viac nápadov. V tomto prípade pre nás bola dôležitá kvantita, nakoľko pri brainstormingu veríme v to, že kvantita produkuje kvalitu. Po tom, čo sme zapísali celú tabuľu a žiadne nové nápady nám už nenapadali, sme prešli k fáze hodnotenia napísaného – kolektívne sme začali hovoriť o tom, ktoré nápady sú naozaj príbuzné téme jesene a ktoré nie. Písanie nápadov plynule prešlo do diskusie a následne sme sa dohodli, že spoločne pripravíme jesenný plagát, ktorý nám aktuálne zdobí vchod do denného stacionára.

     

Brainstorming sa dá využiť či už pri skupinovej alebo individuálnej práci a medzi prijímateľmi sociálnej služby je obľúbený, nakoľko prijímatelia sociálnej služby môžu povedať k aktuálnej téme čokoľvek – ich slová nie sú hodnotené a navzájom sa inšpirujú. V závere činnosti sme sa spoločne zhodli na tom, že aj keď nám leto bude všetkým chýbať, tešíme sa aj na farebné jesenné dni, deky, sviečky, čaje, šarkanov a na kreatívnu tvorbu z (typicky) jesenného materiálu (gaštany, šišky, listy).

Mgr. Zuzana Tóthová – sociálna pracovníčka