Letná sezóna zahájená

Slnko, teplo, dlhšie dni…toto všetko sú indície, ktoré nám dávajú jasne najavo, že leto je pomaly, ale iste tu. Aj keď oficiálne nás prvý letný deň stále len čaká, človek má posledné dni pocit, že leto skutočne začalo. V dennom stacionári pre osoby so zdravotným postihnutím s prijímateľmi sociálnej služby často diskutujeme o ročných obdobiach, o jednotlivých mesiacoch, ich špecifikách a podobne. Keď padne reč na najobľúbenejšie ročné obdobie, väčšinou sa všetci zhodneme, že je to práve leto. Prijímatelia sociálnej služby v dennom stacionári majú toto obdobie spojené s časom dovoleniek, výletov, kúpalísk. Počas letných mesiacov sa snažíme s prijímateľmi sociálnej služby tráviť čo najviac času v exteriéri – či už prechádzkami po okolí, návštevou mestského parku, obľúbenej zmrzliny, či len kochaním sa na krásne vysadený areál, ktorý obklopuje terasu nášho stacionára.

Vysadené stromy, kríky, kvety, bylinky…to všetko doslova zatieňuje okolité panelové domy a človek má pri pobyte na terase denného stacionára pocit, akoby sa ani nenachádzal v strede sídliska, ale skôr niekde v parku. S prijímateľmi sociálnej služby často diskutujeme o prírode, jej dôležitosti, o tom, ako ju čo najmenej ničiť, ako sa snažiť jej pomôcť a žiť s ňou v harmónií. Viacerí prijímatelia sociálnej služby pochádzajú z rodinného domu so záhradkou a tak starostlivosť o rastliny a rôzne plodiny je im prirodzene blízka.

     

Po minulé roky sme na terase denného stacionára pestovali rajčiny, rôzne bylinky a tento rok sme sa rozhodli skrášliť si terasu aj výsadbou kvetov a byliniek do kvetináčov. Voľba padla na aksamietnicu, ktorá má okrem krásnej farby potenciál odpudzovať bodavý hmyz (vzhľadom na svoju charakteristickú vôňu, z čoho vzniklo aj ľudové pomenovanie ,,Smraďoška“) a z byliniek sme zvolili šalviu a oregano. Prijímatelia sociálnej služby rastliny spoločne zasadili, poliali, vybrali im vhodné miesto a budú sa o ne počas ich rastu starať, čo priaznivo ovplyvňuje schopnosť byť zodpovedný.

Letnú sezónu sme už v dennom stacionári zahájili, už len dúfať v pekné leto 🙂

Mgr. Zuzana Tóthová