Kinematografia

V Zariadení pre seniorov Zobor, na Janského 7, v Nitre sa dňa 05.05.2021 uskutočnila aktivita kinematografia, ktorú viedla sociálna pracovníčka Mgr. Ingrid Košíková.
Kinematografia je predpokladom filmového umenia a zahŕňa filmovú výrobu, filmovú techniku, filmovú tvorbu, filmovú dokumentáciu filmové archívnictvo, filmovú kritiku, filmovú vedu , filmové školstvo, filmové kluby a filmovú distribúciu. Hoci sa kinematografia spočiatku chápala ako „jarmočná atrakcia“, postupne sa vytvorili podmienky na to, aby už nebola iba „zaznamenávaním pohybu“, ale stala sa vizuálnym jazykom a samostatným umeleckým druhom. Sociálna pracovníčka zorganizovala aktivitu v knižnici nášho zariadenia.

PSS najprv vysvetlila pojem “kinematografia”, následne sa rozprávali o samotnom diele “Rysavá jalovica” . Rozprávali sa o Spisovateľovi – Martinovi Kukučínovi aj režisérovi – Martinovi Ťapákovi o hercoch, ktorí stvárnili postavu“ Adama Krta, jeho ženu Evu ”. Následne film Rysavá jalovica, ktorý trval 62 minút si PSS pozreli. Sociálna pracovníčka rozvinula diskusiu. PSS porozprávali o svojich dojmoch a pocitoch z filmu. Na konci aktivity vyjadrili svoju spokojnosť.