Vianoce v dennom stacionári

Uplynulý rok 2020 bol v určitom slova zmysle „in“ pre každého z nás. Slovo „korona“ zmenilo životy nás všetkých. Osobné stretnutia nahradili videohovory, objatia vystriedali vrúcne pohľady, presvedčili sme sa, že oči sú naozaj „bránou do duše“, keďže z nich vieme vyčítať všetko, nakoľko úsmevy sú schované pod vrstvami rúška a podobne. Na stenách v dennom stacionári pribudli piktogramy, ako si správne umývať ruky, ako dodržiavať odstupy, skratku R-O-R sa naučili všetci klienti. Napriek sprísnenému dezinfekčnému režimu a prijatým opatreniam sme sa s klientmi dohodli, že sa pokúsime vytvoriť si vianočnú atmosféru aj za takýchto podmienok. Klienti sa tešili zo stavania a ozdobovania vianočného stromčeka – aktívne sa zapájali – od postavenia stromčeka až po zavesenie poslednej ozdoby.

V rádiu nám hrali vianočné piesne a spoločne s klientmi sme zdobili priestory denného stacionára – okrem vianočného stromčeka sme vyrábali aj rôzne vianočné ikebany zo živej čečiny. V jeden predvianočný deň nás všetkých prekvapilo množstvo darčekov, ktoré sa zjavilo pod stromčekom – nádherne sviatočne zabalené krabice ukrývajúce darčeky pre všetkých klientov. Projekt s príznačným názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“ dojal a rozcítil všetkých v dennom stacionári.

Klienti otvárali darčeky s radosťou, zvedavosťou, očakávaním – čo asi tak nájdu vo vnútri. Darčeky ich nesmierne potešili, niektorým vyhŕkli aj slzy radosti, ako je vidieť na priložených fotografiách. Napriek aktuálne náročným časom mali klienti denných stacionárov obrovskú radosť vďaka tomuto projektu, pre niektorých bol dokonca darček pod záštitou projektu jediným darčekom, ktorý na Vianoce dostali.

V mene všetkých klientov zo srdca ďakujeme!