Podpora opatrovateľskej služby – národný projekt

Riadiaci orgán: Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny
Program Slovensko: Priorita: 4P5 Aktívne začlenenie a dostupné služby
Aktivita: „Poskytovanie príspevku na opatrovateľskú službu ako súčasť systémovej zmeny“
Podaktivita 2: „Poskytovanie príspevku za poskytnuté hodiny opatrovateľskej služby“
Miesto realizácie projektu: Správa zariadení sociálnych služieb, Baničova 12, 949 11 Nitra
Použitý systém financovania: systém refundácie
Trvanie projektu: 01.01.2024 – 31.12.2025
Účelom Dohody je poskytnutie finančného príspevku poskytovateľovi sociálnej služby za poskytnuté hodiny opatrovateľskej služby prijímateľovi sociálnej služby.

Schéma pomoci: Schéma štátnej pomoci SVHZ na podporu poskytovania príspevku na opatrovateľskú službu ako súčasť systémovej zmeny opatrovateľskej služby č. ŠP SVHZ -1/2023.

Opis projektu:

Cieľom projektu je overiť mechanizmus poskytovania príspevku na starostlivosť prijímateľovi sociálnej služby a prispieť k systémovému riešeniu v oblasti financovania sociálnych služieb.

Cieľom podaktivity 2 poskytovanie príspevku za poskytnuté hodiny opatrovateľskej služby je vyplácanie príspevku za hodiny opatrovateľskej služby poskytované prijímateľovi sociálnej služby.

Oprávnenou cieľovou skupinou sú v zmysle Programu Slovensko osoby odkázané na pomoc inej osoby v zmysle zákona č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.

Opatrovateľská služba sa poskytuje občanom mesta Nitry podľa zákona o sociálnych službách s uzatvorenou zmluvou o poskytovaní opatrovateľskej služby najviac v rozsahu hodín vyplývajúcich z právoplatného Rozhodnutia o odkázanosti na sociálnu službu.

Miestom realizácie projektu je mesto Nitra.
Žiadateľom o FP je Správa zariadení sociálnych služieb – príspevková organizácia Mesta Nitry, so sídlom Janského 680/7, 949 01 Nitra.
Realizácia projektu bude prebiehať po dobu 24 mesiacov.

Výška finančného príspevku: najviac vo výške 752 430,12 EUR

Národný projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu + v rámci Programu Slovensko.