Rozkvitnutá záhrada

Pod názvom „Rozkvitnutá záhrada“ sa uskutočnila akcia, ktorá spojila všetkých nadšencov záhradkárčenia. Naším cieľom bolo nielen skrášliť záhony, ale aj posilniť medzigeneračnú spoluprácu medzi prijímateľmi sociálnej služby denné centrum, prijímateľmi sociálnej služby denný stacionár Seniori a prijímateľmi sociálnej služby denný stacionár ŤZP. Všetci sa spojili, pracovali bok po boku a vzájomne si pomáhali, čo prehĺbilo ich vzťahy a prispelo k úspechu celého podujatia.

Vyvýšené záhony boli zvolené z praktických dôvodov. Poskytujú lepšiu kontrolu nad kvalitou pôdy, uľahčujú údržbu a ich výška umožňuje pohodlnejšiu prácu. Tieto záhony sa ukázali byť ideálnym riešením pre náš zámer vysadiť kombináciu kvetov a byliniek, ktoré sa v takýchto podmienkach optimálne rozvíjajú. Zároveň zvyšujú komfort práce, keďže minimalizujú potrebu častého zohýbania, čo je významnou výhodou pre ľudí všetkých vekových kategórií.
Vybrali sme druhy byliniek, ako sú mäta a bazalka – rastliny, ktoré sú nielen praktické, ale aj príjemne voňavé. Medzi tieto bylinky sme zasadili kvety, ktoré záhonom dodajú farebný nádych a zároveň prilákajú opeľovače, čím prispievajú k podpore biodiverzity v našej záhrade.

Teraz, keď sú záhony plné nového života, s nadšením očakávame, čo nám prinesú nadchádzajúce týždne a mesiace. Tešíme sa, ako budú naše rastliny rásť a kvitnúť, a veríme, že nám prinesú veľa radosti.

Toto podujatie bolo realizované s finančnou podporou mesta Nitry v rámci projektu „Harmónia tela a duše“.

Bc. Lucia Pavlíková