Prezentácia hudobnej tvorby speváka Maťa Ďurindu a jeho skupiny „Tublatanka“

Jednou z obľúbených aktivít našich prijímateľov je prezentácia hudobnej a filmovej tvorby. Tento krát sa spoločne s kolegyňou Mgr. Annou Krenickou prešli životom a hudobnou tvorbou speváka Maťa Ďurindu a jeho skupiny. Naši prijímatelia sa dozvedeli mnoho nových informácií, či už z jeho súkromia alebo o samotnej kapele, od jej vzniku cez vzostupy aj pády, či jej členov.

Tublatanka je slovenská rocková kapela. Spevák, gitarista a skladateľ Maťo Ďurinda sa narodil 8. novembra 1961, ktorý bol koncom 70. rokov členom skupiny Nervy. Počas štúdia na vysokej škole sa spoznal s Jurajom Černým a Pavlom Horváthom, s ktorými založil skupinu Tublat. Neskôr sa názov zmenil na Tublatanku. Ich typickým znakom bolo vystupovanie v krojoch. Skupina sa začala formovať na jeseň v roku 1982. Počas dlhých rokov na hudobnej scéne, sa jej členovia menili. V súčasnosti tvorí skupinu 3- členná zostava, a to Maťo Ďurinda, Juraj Topor a Peter Schlosser, ktorí vydali svoj najnovší album v roku 2023 s názvom „Uprostred chaosu“.

Tublatanka je síce hudobný žáner, ktorý je pre našich prijímateľov možno trošku z iného súdka, no prezentácia ich nesmierne zaujala. Na záver prebehla voľná diskusia, pri ktorej naši prijímatelia prejavili zvedavosť a riešili ešte množstvo nezodpovedaných otázok.