Zlepšovanie kognitívnych funkcií

Seniorom v našom zariadení sa snažíme ponúknuť rôzne aktivity. Či už je to pečenie koláčov, kreatívna činnosť, prezentácie alebo vychádzky mimo zariadenia. Jednou z týchto aktivít je aj naša športovo – zábavná činnosť, ktorá sa zameriava nie len na fyzickú kondíciu prijímateľov, no snažíme sa predovšetkým podporiť a zlepšiť ich kognitívne funkcie a posilniť jemnú a hrubú motoriku. V našom zariadení chceme predchádzať zhoršeniu týchto náramne dôležitých funkcií. Aj malým tréningom vieme docieliť to, aby každý z našich prijímateľov zostal čo najdlhšie samostatný a sebestačný. Keďže narastajúcim vekom toto všetko nemusí byť samozrejmosťou, bežné úkony ako sú samostatné jedenie, písanie alebo česanie, môžu niektorých poriadne potrápiť. Kvalita života našich seniorov je pre nás dôležitá a preto chceme, aby bola na čo najlepšej úrovni. Fantázii a kreativite sa v tomto prípade medze nekladú a kvôli rozmanitosti úloh sa snažíme používať bežne dostupné predmety. V minulosti sme použili papierové rolky či plastové fľaše, tento krát boli v hlavnej úlohe najmä korálky.

V prvej disciplíne sme zapojili našu logiku a riešili sme obrázkové hlavolamy. Druhá disciplína pre zmenu pozostávala z hodu loptičkou do cieľa. Na prvý pohľad jednoduché, no pokiaľ máte slabú stabilitu alebo sedíte na invalidnom vozíku, dokáže to v značnej miere skomplikovať výkon. Tretia disciplína spočívala v tom, že sme pomocou vidličky presúvali množstvo drobných korálok z misky do pohára. Spočiatku to šlo ľahko, no pri posledných korálkach sme sa teda poriadne zadýchali. Trpezlivosť dostala poriadne zabrať, no musíme uznať že naši prijímatelia sociálnych služieb mali pre túto aktivitu poriadny zápal a nenechali v miske ani jedinú korálku. Pri štvrtej disciplíne sme si zahrali kolky a tie mali skutočne veľký úspech. Zhodiť ich do poslednej, bola pre niektorých ozajstná výzva. Na záver sme si precvičili naše prsty a oči. Úlohou bolo roztriediť korálky do misiek podľa farieb. Jednoduché, zároveň zložité ale predovšetkým pre našich seniorov príjemné rozptýlenie zábavnou formou.

Veľmi nás teší, že naši prijímatelia majú o túto aktivitu záujem a v stredu 17.1.2024 nás opäť poctili svojou hojnou účasťou. Aktivitu realizovala inštruktorka sociálnej rehabilitácie Katarína Balázsová v spolupráci s fyzioterapeutmi Bc. Matejom Kašubom a Mgr. Monikou Hečkovou.