MDŽ

Medzinárodný deň žien dodnes oslavuje mnoho slovenských rodín, väčšina z nás ani nevie, kde a kedy tento sviatok vznikol. Poďme si teda trochu zaspomínať…
Medzinárodný deň žien, ktorý u nás mnohí ľudia poznajú ako MDŽ, je medzinárodne uznávaným sviatkom oficiálne ustanoveným Organizáciou Spojených národov. Hoci od roku 1990 nie je na našom území oficiálnym sviatkom, v roku 2004 sa zaradil medzi významné dni. Nejde o štátny sviatok, ani o deň pracovného pokoja. Ľudia si v tento deň pripomínajú hlavne boj za ženské práva, rovnoprávnosť mužov a žien, odstránenie diskriminácie a celkovo lepšie pracovné podmienky pre ženy. Podľa OSN by mal tento sviatok byť oslavou všetkých ženských úspechov bez ohľadu na etnické, národnostné, jazykové, kultúrne, politické a ekonomické rozdiely.
Všetko to začalo v New Yorku v roku 1908 v čase sociálnych kríz a príprav na nadchádzajúci svetový konflikt, ženy sa začali zasadzovať o svoje práva a viac tak prenikali do verejného života. A tak prvý míľnik, ktorý smeroval k zviditeľneniu žien po celom svete bol rok 1908, kedy do newyorských ulíc vyšlo 15 000 krajčírok z textilných tovární, aby začalo boj za rovnoprávnosť, lepšie pracovné podmienky, skrátenie pracovného času a získanie volebného práva.
Sviatok žien sa na americkom území prvýkrát oslavoval 28. februára 1909 ako „Národný deň žien“. Do Európy sa však dostal až o dva roky neskôr v roku 1911, a to vďaka návrhu nemeckej socialistky a zakladateľky robotníckeho ženského hnutia Clary Zetkinovej. Tá na druhej medzinárodnej konferencii socialistických žien v Kodani presadila, aby sa z tohto dňa stal svetovo oslavovaný sviatok za účelom boja za volebné právo žien. Okrem USA sa tak v roku 1911 deň žien prvýkrát oslavoval aj v niektorých európskych krajinách, ako Rakúsko-Uhorsko, Nemecko, Švajčiarsko alebo Dánsko. Žiadny pevný dátum stanovený nebol, ale jednalo sa o niektorý deň vo februári alebo v marci. Dátum 8. marec bol pre oslavy dňa žien vybraný až po prvej svetovej vojne v roku 1917. Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921. O rok neskôr už tento sviatok nadobudol masový charakter a oslavoval sa všade. Počas druhej svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol MDŽ znovu obnovený.

Pri tejto príležitosti sa 8.3.2022 v Zariadení pre seniorov Zobor konalo kultúrno-spoločenské podujatie pre všetky dámy, ženy, matky, manželky, tety, babičky, ktorým sa na začiatku programu prihovorila pani riaditeľka PhDr. Libuša Mušáková. Predniesla láskyplný príhovor smerovaný všetkým ženám. Opísala najkrajšie obdobie roka a to jar, kedy sa príroda prebúdza a začína obliekať do pestrofarebného rúcha. Všetko krásne zakvitne a naše srdcia sa naplnia radosťou. Začnú kvitnúť stromy a kvety a tieto jarné symboly života svojím šatom prispievajú k oslave MDŽ. Pani riaditeľka sa zmienila a priblížila históriu a vznik MDŽ. A v neposlednom rade vyjadrila lásku, úctu a vďaku všetkým ženám, ktoré sú silné, odvážne, húževnaté, múdre, citlivé, milujúce, sebavedomé a nádherné. Ďalej v zastúpení mužov sa ženám prihovoril milým slovom aj náš PSS Jozef Császta. Po príhovoroch boli všetky ženy obdarované ružovým karafiátom. O spríjemnenie celej atmosféry a o program sa postarala hudobná skupina- Nitrianska heligónka, ktorá zahrala a zaspievala známe piesne ako napríklad: Od Zobora tečie vodička, Krčmárik maličký, Tie Zoborské krásne hory, Zahraj cigáň. PSS si živú hudbu užívali plnými dúškami, známe piesne si zaspievali a poniektorí aj zatancovali. Takto prežitý deň sa všetkým páčil a my sme radi, že sme PSS spríjemnili pobyt v našom Zariadení pre seniorov Zobor.

Deň žien nie je dňom, kedy máme ženy oslavovať. Je len pripomienkou, aby sme sa k nim s úctou a hlavne SPRÁVNE správali každý jeden deň v roku. Prajeme Vám pekný Medzinárodný deň žien a život plný úprimnej lásky a zaslúženej úcty.