Sadenie kvetov na terase denného stacionára

„Sadím, sadíš, sadíme!“ Aj takýmto heslom by sa dali vyjadriť naše každoročné (a veľmi obľúbené!) aktivity počas teplých mesiacov v dennom stacionári. Sadenie kvetov a následná starostlivosť o ne sa stali jednou z najobľúbenejších aktivít. S prijímateľmi sociálnej služby každý rok rozmýšľame, aké kvietky a kam vysadiť. Tento rok sme mali rozhodovanie uľahčené, keďže všetky kvety, o ktoré sa aktuálne staráme, nám boli podarované alebo sme si ich vypestovali zo semienka.

Rodičia našich prijímateľov nám priniesli prebytky z ich vlastných balkónov a záhradiek a nám vznikla krásna a farebná letná terasa. Aksamietnice, muškáty, ale i kapucínka a bylinky sa tešia veľkej obľube. Prijímatelia sociálnej služby zasadili kvety do kochlíkov a kvetináčov a tentokrát i priamo do pôdy v okolí terasy denného stacionára. V minulosti sme si na priestranstve pred terasou spoločne pestovali bylinky, avšak pri menení potrubia pred niekoľkými rokmi bol celý náš bylinkový záhon vplyvom prác na novom potrubí zničený. Následne na uvedenom mieste začali voľne rásť rôzne kríky a každý rok sme viedli diskusie, či kríčky voľne ponechať alebo sa pokúsiť opäť vypestovať pôvodný bylinkový záhon. Tento rok sme sa spoločne zhodli, že bylinky budú predsa najlepšou voľbou a tak práce mohli začať. Najprv bolo potrebné ostrihať divo rastúce kríky a následne plochu vyčistiť, nakoľko v nej bolo množstvo rôznych koreňov. Pod koreňmi bola textília, ktorú sme taktiež odstránili a priestor sme prekyprili. Následne sme ho zarovnali a nechali chvíľu odpočívať. V tomto bode sme sa modlili za dážď, ktorý naozaj prišiel a pôda bola pripravená na naše bylinky.

Dnes už krásne vidieť drobnú mätu, medovku a kapucínku. Z jednej strany sme zasadili aj papraď a aksamietnice. Bylinky chodíme pravidelne polievať a s radosťou sledujeme každý centimeter, čo podrástli. U prijímateľov sociálnej služby pravidelnou starostlivosťou o kvety budujeme zmysel pre zodpovednosť, ale taktiež sa snažíme neustále apelovať na dôležitosť prepojenia s prírodou – tak ako bylinky a kvietky potrebujú pri raste nás, tak prírodu potrebujeme my

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka