Jarné vystúpenie a výstavka v Krajskej knižnici

Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre je jedným z našich partnerov, s ktorým dlhoročne spolupracujeme. Okrem pravidelného hudobno-dramatického pásma v knižnici každoročne vystavujeme výrobky, ktoré vyrobili naši prijímatelia sociálnej služby a raz ročne organizujeme aj vystúpenie pre rodičov. Vystúpenie má zväčša veľkonočný alebo jarný nádych a spoločne s prijímateľmi sociálnej služby sa aj takouto formou snažíme privolať prvé jarné lúče, naladiť sa na jarné obdobie a celkovo privítať jar. Už týždne pred vystúpením to u nás v dennom stacionári pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím doslova žije prípravami – každý má pridelenú ,,svoju“ úlohu, ktorej sa svedomito venuje – niekto sa učí básničku, niekto nacvičuje spev s našim pánom dobrovoľníkom, niekto vyrába záložky do kníh, iný náramky, ďalší trénuje na flaute, dievčatá nacvičujú tanečnú choreografiu.

Tohtoročné vystúpenie sa konalo 19.apríla a zahájili sme ho krátkym príhovorom o prichádzajúcej jari a hneď prvé vystúpenie malo za úlohu zaujať, rozveseliť a ,,nabudiť“ našich hostí – čo sa do bodky podarilo – temperamentné tanečné vystúpenie s názvom ,,Čokoláda“ v podaní našich dievčeniec v nádherných ohnivo-červených sukniach pod záštitou Arabesky bolo neprehliadnuteľné, intenzívne, živé. Nasledoval spoločný spev nášho dua – Paľko s Majkou v doprovode gitary s našim pánom dobrovoľníkom – za pár minút rozospievali celú sálu. Nasledovalo privolávanie jari formou recitácie jarných básničiek v podaní našich prijímateľov sociálnej služby – či už individuálnou formou alebo vo dvojiciach. Básničky a riekanky sa striedali so spevom, ktorý doprevádzal náš pán dobrovoľník na gitare. Ďalšia z našich prijímateliek sociálnej služby sa predviedla hrou na flaute, taktiež v spolupráci s našim pánom dobrovoľníkom.

Všetky vystúpenia boli výnimočné, ale jedno malo pre nás všetkých špeciálny význam – a to naše spoločné vystúpenie, v rámci ktorého sme si všetci spoločne zaspievali a ten komu sa spievať nechcelo, tak nám pomohol s našimi rekvizitami, ktoré sme spoločne vyrobili – dôležité však bolo, že sme sa všetci spoločne zišli na pódiu a spoločne sme si to užili!

V ďalšej časti vystúpenia sa predviedlo naše osvedčené duo v podaní prijímateľky sociálnej služby a jej otca, ktorí nám zahrali na gitare a zaspievali. Po bohatom kultúrnom programe nasledoval jarný kvíz, ktorý pre našu partiu pripravila kolegyňa z denného centra. Zapojil sa naozaj každý. V neposlednom rade bolo pre nás v tento deň dôležité aj to, že sme mali možnosť odprezentovať šikovnosť a tvorivosť našich prijímateľov sociálnej služby formou výstavy výrobkov, ktoré sme spoločne vyrobili. Výstavku sme zahájili 19.apríla a výrobky vyrobené našimi prijímateľmi sociálnej služby budú v knižnici vystavené počas celého mesiaca. Výstavka aj vystúpenie boli pre nás všetkých krásnym a emotívnym zážitkom, z ktorého môžeme čerpať energiu ešte nasledujúce týždne ❤

Mgr. Zuzana Tóthová, sociálna pracovníčka