Prezentácia hudobnej tvorby Evy Kostolányiovej

Pre prijímateľov sociálnej služby si dňa 8.6.2023 pripravila Mgr. Anna Krenická prezentáciu hudobnej tvorby Evy Kostolányiovej.
Eva Kostolányiová rodená Vermešová bola slovenská speváčka, tanečníčka, muzikálová herečka. Narodila sa v roku 1942 v Trnave. Pochádzala z veľmi skromných pomerov. Otec aj matka pracovali ako robotníci v trnavskom cukrovare. Mala dvanásť súrodencov, piati zomreli do roka od narodenia. Po skončení základnej školy pracovala v miestom mäsokombináte. V štrnástich rokoch odišla spolu so svojim bratom z rodnej Trnavy tancovať do SĽUK-u. Popri zamestnaní súkromne navštevovala hodiny spevu u Imricha Godinu. Pohybovú, hereckú a spevácku prípravu zo SĽUK-u využila Eva vo svojej speváckej kariére, ktorú začínala v kapele Ľuba Beláka. Od roku 1970 spievala v orchestri Braňa Hronca. V roku 1972 pôsobila v skupine Modus a založila si aj vlastnú skupinu Hej, ktorú viedol jej druhý partner Andrej Šebo. Vystupovala v Bulharsku, Poľsku, Sovietskom zväze a na Kube. Naspievala a nahrala viacero populárnych piesní. Jej repertoár tvorili väčšinou lyrické a melodické piesne, ktoré často zneli v Slovenskom rozhlase, kde nahrala približne 140 nahrávok a v Slovenskej televízii. Zaradila sa k najpopulárnejším interpretkám slovenskej populárnej hudby. Eva pútala kultivovaným prejavom, zaujímavo zafarbeným hlasom i repertoárom. Jej známe piesne boli napr. Bábika- La Bambola, Poď so mnou, Až bude pokosená tráva, Keď si sám, Slepá láska, Neplač viac… Za svoju tvorbu získala aj niekoľko ocenení.

Eva Kostolányiová mala dve životné lásky. Prvým manželom bol tanečník Ján Kostolányi, s ktorým sa zoznámila v Armádnom umeleckom súbore kpt. Jána Nálepku. Vzali sa v roku 1965. Po siedmich rokoch manželstva sa rozviedli a ona si nechala jeho priezvisko. Druhým partnerom bol snúbenec, hudobník Andrej Šebo, ktorý bol hráč na trombóne a vedúci jej sprievodnej skupiny Hej. Eva zomrela vo veku 32 rokov na rakovinu prsníka. V roku 2015 bola po nej v rodnej Trnave pomenovaná aj ulica Evy Kostolányiovej.