Svetový deň povedomia o autizme

V roku 2008 sa členovia OSN zhodli, že dátum 2.apríl vyhlásia za celosvetový deň povedomia o autizme. Odvtedy sa v tento deň v metropolách a väčších mestách rozsvecujú významné budovy na modro, realizuje sa osveta, webináre a diskusie, ktorých cieľom je oboznámiť širokú verejnosť o autizme.
Za dôležité vnímame predovšetkým to, aké majú ľudia s autizmom potreby, pre-tože rovnako ako každý človek, aj oni okrem základných životných potrieb potrebujú lásku, prijatie, porozumenie, pochvalu, rešpekt… a mohli by sme vypísať mnoho ďalších. Tiež považujeme za dôležité verejnosti pripomínať, že takíto ľudia sú medzi nami a že ich môžeme stretnúť bežne v obchode či autobuse. Z tohto hľadiska má význam aj osveta či napríklad média, ktoré môžu verejnosť informovať o tom, ako s týmito ľuďmi komunikovať a ako s k nim správať. Medzi nami a ľuďmi s autizmom je akýsi most, ktorý potrebujeme zmapovať, preštudovať a na základe toho sa naučiť prijať ich jedinečnosť.

Pri tejto príležitosti sme my ako denný stacionár pre osoby s poruchami autistického spektra pripravili pre vás výstavu prác našej klientky Mišky, ktorej pestrofarebné kresby si môžete pozrieť v jedálni na ul. Baničova 12.

V Nitre dňa 01.04.2022
Mgr. Branislav Artim (sociálny pracovník)