Príprava veľkonočnej plnky

Pečenie a varenie v ZSS Zobor nie je len skvelou rehabilitáciou a reminiscenciou pre našich prijímateľov, ale zároveň je inšpiráciou pre samotných zamestnancov. Rokmi overené tradičné recepty sú v dobe modernej gastronómie vždy tou istotou, ktorá nikdy nesklame. Sú naše a sú vytvorené zo surovín, ktoré sú nám prirodzené a ľudia ich v minulosti mali bežne dostupné vo svojich domovoch a záhradách.

Recepty sú vďaka múdrosti našich predkov a ich poznaniu prírody prispôsobené prebiehajúcej sezóne rastu plodín, bylín a zároveň využívajú aj živočíšne produkty. Vďaka ohľadu na všetky tieto znalosti tak vznikli spracovaním surovín tie najlepšie recepty, ktoré poznáme všetci už od útleho detstva.
V našom zariadení sa opäť pieklo.

Aj keď v originálnom recepte figurovala ako hlavná ingrediencia žihľava, my sme si to vyšperkovali po svojom a použili sme voňavé ingrediencie z domácich záhradiek. Petržlenová vňaťka, medvedí cesnak a chutná pažítka dochutili naše jedlo snáď ešte lepšie, ako sme predpokladali. Recept sme dostali od našej prijímateľky, ktorá túto vynikajúcu plnku v minulosti pripravovala doma počas obdobia Veľkej noci. A skutočne mala pravdu. Šunkovo- vajíčková plnka s bylinkami bola výborná, či už po estetickej alebo chuťovej stránke. Príprava tohto chutného jedla šla skutočne od ruky a zasýtilo sa nejedno hladné brucho. Koniec koncov, kto by už len odolal takej voňavej slanej dobrote?

Aktivitu realizovala kolegyňa Mgr. Karin Hubáčková za asistencie dobrovoľníčky Marcely Čmehýlovej.