Novinky v DC Olympia

V Dennom Centre Olympia sme sa rozhodli zaviesť rôzne nové aktivity pre našich stálych klientov, ale aj na prilákanie nových členov. Nové aktivity pritiahli chodiť do DC Olympia aj klientov, ktorí až tak často DC nenavštevovali.

Od jesene 2023 sme v DC Olympia zaviedli pamäťové tréningy a tanečný kurz bachaty a salsy.

Pamäťové hry sa medzi klientami tešia veľkej obľube. Rozdelíme sa do menších skupiniek po 4-6 ľudí, aby mal každý klient dostatočný čas pre seba. S klientmi sa počas týchto aktivít zameriavame hlavne na krátkodobú pamäť, ktorú je v seniorskom veku veľmi dôležité precvičovať, trénujeme ale aj dlhodobú pamäť. Pekným príkladom hry, ktorá cibrí dlhodobú pamäť, je hra s názvom „Mená v kalendári“ . Počas tejto hry s klientmi spomíname na zážitky s ľuďmi, ktorých poznáme a slávia v daný deň meniny.

Na zdokonaľovanie krátkodobej pamäte sa s klientami venujeme cvičeniam ako:
• reťazové slová,
• meno, mesto, zviera, vec,
• zapamätaj si ľudí, miesta, veci,
• zapamätaj si slová v poradí,
• hra na asociácie,
• slová zo slova…

Medzi jednu z najobľúbenejších hier patrí „Zapamätaj si slová v poradí“. Prvý človek povie napríklad svoje meno a ku nemu pridá hocijaký prívlastok, ďalší v poradí to zopakuje a pridá vlastné meno s prívlastkom a pokračuje ďalší… Hrávame 3-5 kôl a zopakovať musíme aj všetky slovné spojenia z predchádzajúcich kôl. Hra sa zdá byť na prvý pohľad ľahká, ale ľahké to nie je ani z ďaleka. Hry, ktoré precvičujú pamäť je vhodné robiť v každom veku.

Ďalšou aktivitou, ktorú sme u nás v DC Olympia zaviedli je tanečný kurz,konkrétne bachata a salsa. Kurz vedie lektorka Mgr. Dominika Furmaneková, ktorá je nadšená z toho, ako sú naši klienti nadaní a zapálení do tanca.

Bachata je tanečný a hudobný štýl pochádzajúci z Dominikánskej republiky zo začiatkov 20. storočia. Ide o veľmi romantický tanec, ktorý často vyjadruje bolesť zo sklamania, zlomeného srdca, straty lásky alebo naopak, objavenej vášne.

Salsa je najpopulárnejšou latino hudbou a tancom na celom svete. Salsa znamená v španielčine „omáčka“. Pojem „SALSA“ začal kolovať koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia, aby popísal tento jedinečný, vysoko tancovateľný žáner.

Salsa sa objavila v New Yorku v šesťdesiatych rokoch minulého storočia čo vyplývalo z obrovského prílivu karibských imigrantov predovšetkým Portorikáncov a Kubáncov, ktorí vytvorili zmes rytmov, aby vytvorili jej osobitý zvuk, a všetci do nej vniesli svoje štýly, aby tak spoločne vyformovali salsu.

Klienti sú z nových aktivít nadšení a sami od seba za mnou prichádzajú s novými aktivitami, ktoré by sme spolu mohli robiť. V druhej polovici roku 2023 sme pre našich členov pripravili jednu aktivitu, ktorá potrápi a zdokonalí myseľ a druhú ktorá rozhýbe telá našich seniorov. Zároveň obe tieto činnosti vplývajú priaznivo na mentálne zdravie klietov a to je pre nás prvoradé. V roku 2024 pripravujeme pre našich klientov viacero nových aktivít.