Fašiangové obdobie v dennom stacionári pre seniorov

Fašiangy sú tradičné obdobie veselých osláv a karnevalov, ktoré sa konajú pred začiatkom veľkého pôstu. Termín „fašiangy“ pochádza z nemeckého slova „Fastnacht“ alebo Fasching“, ktoré označujú posledné dni pred obdobím pôstu. Je to obdobie od Troch kráľov až do Popolcovej stredy, ktoré je spojené s rôznymi zvykmi a tradíciami vrátane príprav obľúbených tradičných šišiek a fánkov.

Pre prijímateľov sociálnej služby v dennom stacionári bolo toto obdobie príležitosťou na kreatívnu tvorbu. S radosťou sme sa venovali fašiangovej výzdobe v dennom stacionári. Vytvorili sme krásne karnevalové masky, ktorými sme vyzdobili naše priestory.

Seniori a osoby so zdravotným znevýhodnením sa zúčastnili aj na popoludňajšom podujatí Šiška party, ktorú organizovalo denné centrum. Šišky a fánky sú tradičné dobroty, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou fašiangových osláv. Počas podujatia mali naši seniori a prijímatelia sociálnej služby so zdravotným znevýhodnením príležitosť prežiť príjemné spoločné chvíle, vytvoriť si spomienky a posilniť vzájomné vzťahy. Páčila sa im aj pripravená súťaž v rámci ochutnávania šišiek a fánok, ktoré hodnotila vybraná porota, a taktiež si pochutnali na pripravených domácich dobrotách. Dúfame, že tieto zážitky im poskytli radosť a príjemný pocit, ktoré im pomáhajú cítiť sa podporovaní a integrovaní v rámci komunity.
Naši seniori sa spolu s prijímateľmi sociálnej služby so zdravotným znevýhodnením zúčastnili aj hudobného vystúpenia Nitrianskych heligonkárov, čo im prinieslo veľkú radosť a mali možnosť si tak zaspievať ľudové piesne. Tentokrát si hudobná skupina pripravila spestrenie v podobe veselých fašiangových módnych doplnkov, čo prispelo k ešte uvoľnenejšej atmosfére a k celkovému pozitívnemu dojmu zo dňa.

Sme radi, že sme mohli našim prijímateľom sociálnej služby v dennom stacionári spríjemniť predveľkonočné obdobie a pripomenúť si spoločne slovenské tradície a zvyky, ktoré sú súčasťou našich životov.

Pripravila: Mgr. Michaela Manová, sociálna pracovníčka