100. JUBILEUM

Keď sa povie 14. február, pravdepodobne si každý z nás vybaví Sviatok zamilovaných – Valentín. Pre nás v Zariadení sociálnych služieb Zobor to však znamenalo v roku 2024 ešte výnimočnejšiu udalosť. Od vzniku nášho zariadenia sme mali prvý krát tú česť, že sme mohli spoločne s naším prijímateľom sociálnej služby osláviť jeho 100. narodeniny. Týmto krásnym a výnimočným jubileom sa môže pochváliť pani Alma Ivánková, ktorá ako sama vraví: „Ani sa mi nechce veriť, že je to pravda. Stále si myslím, že je to omyl.“


Mesto Nitra

PANI ALMA IVÁNKOVÁ Z NITRY OSLÁVILA STÉ JUBILEUM
Minulý týždeň sme boli svedkami vzácneho okamihu – stých narodenín pani Almy Ivánkovej z Nitry. Oslávila ich v zariadení sociálnych služieb na Zobore, kam nastúpila pred vyše desiatimi rokmi.
ŽIVOTNÝ PRÍBEH PANI ALMY
je plný radosti, skromnosti a oddanosti. Narodila sa 14. februára 1924 v Nitre ako prostredná z troch dcér. Vychovávala ich mama, otec zomrel veľmi skoro. Už od mladosti sa pani Alma zaujímala o módu. Svojho sna o štúdiu výtvarnej školy v Prahe sa však musela vzdať kvôli vypuknutiu vojny. Napriek tomu na svoju vášeň nezanevrela a neskôr absolvovala odevnú školu v Bratislave. Jej záľuba v móde sa ešte aj dnes odráža v jej elegantnom oblečení.
Pani Alma pracovala 40 rokov ako administratívna pracovníčka na železnici v Nitre. Je slobodná a bezdetná, no s láskou sa starala o deti svojich sestier. Vždy si vážila rodinné väzby, čo prinieslo svoje ovocie – rodina a blízki ju často navštevujú a trávia s ňou krásne chvíle.
Hoci nohy pani Alme už dobre neslúžia, jej pamäť je veľmi dobrá. Rada si spieva maďarské cigánske pesničky, prešíva gombíky či zašíva šaty – to jej zostalo z mladosti.
Pani Alma Ivánková je príkladom toho, ako žiť s pokorou a zároveň s gráciou, nech nám okolnosti prinesú čokoľvek. Nech je preto sté jubileum v jej živote inšpiráciou pre nás všetkých.
Zdroj: FB Mesto Nitra