Deň pre vaše zdravie s VšZP

Zdravie je pre nás všetkých veľmi drahé, no nie vždy si uvedomujeme, aké je dôležité sa oň starať. Aby sa na túto skutočnosť upozornilo a podnietili sa zdravšie životné návyky, sme sa v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou rozhodli vytvoriť „Deň pre vaše zdravie s VšZP“, kde si všetci účastníci mohli dať zmerať tlak, glykémiu a kyslík v krvi.

Pre niektorých z účastníkov to bolo po prvýkrát, čo sa zúčastnili takéhoto podujatia, a dozvedeli sa o dôležitosti prevencie v oblasti zdravia. Lekárka MUDr. Jaroslava Zelníková bola pripravená poskytnúť všetky informácie a odborné rady týkajúce sa zdravého životného štýlu a kontroly zdravia.

Meranie tlaku je jedným z najjednoduchších a najdôležitejších spôsobov monitorovania zdravia. Zvýšený krvný tlak je často príčinou vážnych ochorení. Preto si všetci účastníci nechali zmerať tlak a konzultovali svoje výsledky s pani lekárkou, ktorá im poskytla rady, o tom ako si udržať tlak na správnej úrovni.

Meranie glykémie je dôležité najmä pre tých , ktorí majú rizikové faktory pre cukrovku. Účastníci mali možnosť zistiť, ako je na tom ich hladina cukru v krvi a či by mali byť opatrní v oblasti stravy a fyzickej aktivity. Bolo skvelé vidieť, ako sa niektorí začali zaujímať o to, čo konzumujú, a začali premýšľať o svojej životospráve.

Všetci účastníci si taktiež mohli dať zmerať kyslík v krvi. Kyslík je nevyhnutný pre správne fungovanie nášho tela, a nedostatok kyslíka môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Účastníci mali možnosť zistiť, či je ich hladina kyslíka v krvi optimálna.Po meraní sa mohli všetci zapojiť do súťaže „Zdravý kvíz“ s ktorou im pomáhal pán riaditeľ Ing. Ľuboš Šutka, MBA.

Podujatia „Deň pre vaše zdravie s VšZP“ sa zúčastnilo 80 účastníkov. Celé dopoludnie bolo veľmi inšpirujúce a účastníci odchádzali so znalosťou o tom, ako sa starať o svoje zdravie a so znalosťami na zlepšenie svojho zdravotného štýlu.

Bc. Lucia Pavlíková, asistent sociálnej práce